header 2018 def
doneer
 
 

Karin zat al helemaal klaar voor onze wekelijkse afspraak. Waterglazen op de tafel, het knaloranje krukje voor het uitzoeken van het papierwerk tussen onze twee stoelen. Er was zoals altijd plek voor de papiervernietiger en een doos voor oud papier en snippers. Op het krukje lag een dikke ordner met van alles wat erin, en er stond een prachtige groen-vergulde retro krantenbak, vól met iets wat op tijdschriften-van-krantenpapier leek.

 

"Ja", zegt Karin, "ik kwam deze bak met bulkboeken tegen (weet je nog wat dat zijn?), en ik denk dat ik daar ook maar eens doorheen moet. Vind ik wel lastig hoor, want ik heb geen geld om boeken te kopen of naar de bieb te gaan."

 

Ze doet haar eerste greep in de bak en komt met een verbaasd gezicht overeind. Niks bulkboeken. Allemaal oude theaterprogramma's en uit-kranten. Een bak papier waar ze minstens een uur voor nodig dacht te hebben omdat ze zo moeilijk afscheid kan nemen van bepaalde dingen, was binnen 20 seconden leeg. Dat zette de toon voor de rest van onze afspraak.

 

Met sneltreincvaart verdween het ene papier na het andere in de papierdoos of in de versnipperaar. Natuurlijk kwamen we ook nog papieren tegen die wél emotionele herinneringen opriepen en waar even flink over gehuild mocht worden, maar het resultaat van de dag was geweldig. 's Avonds kreeg ik nog een sms, dat ze zo'n goed gevoel had overgehouden aan onze afspraak. Dat de emoties waren gezakt en dat ze nu vooral trots was op het resultaat.

 

Waar de echte bulkboeken nu zijn, dat is voorlopig nog een raadsel. Ze spelen verstoppertje in het nog erg volle huis van Karin, maar we zúllen ze vinden. Buut vrij!

 

Mooi werk heb ik toch :-)

Reacties   

#2 Françoise 20-07-2016 08:00
Hoi Hilde,

Wat ik schrijnend in het verhaal vind, is dat iemand geen geld heeft voor de bieb. En eigenlijk wel van lezen houdt. Zijn daar geen potjes voor (ergens)?
#1 Marielle de Jong 20-07-2016 07:25
er zijn best veel plaatsen waar je gratis boeken kan krijgen, bv op facebook groepen in de buurt. Zo kan ze nog eens iets nieuws lezen.

You have no rights to post comments