header 2018 def
doneer
 
 

Goedemorgen gemeente Eindhoven, u spreekt met Joost. Ik bel even over de meedoen-bijdrage van 151 euro op jaarbasis waar ik voor in aanmerking kom. Maar nou heb ik een brief gekregen dat ik een kopie van een geldig identiteitsbewijs moet meesturen. Mag dat een rijbewijs zijn? Nee? Oh, want ik heb geen geldig paspoort. Waarom niet? Nou, omdat ik onder het minimumniveau leef, en een geldig paspoort voor mij toch minder belangrijk is dan een bord warm eten. Wat zegt u? Nee, dat klopt, ik heb inderdaad niet genoeg geld om van rond te komen. Als mijn vaste lasten eraf zijn, houd ik 30 euro in de week over om van te eten en mezelf te verzorgen en te kleden. Ja, 30 euro ja. Dat valt inderdaad niet mee, ik eet vaak maar 2 keer per dag. Als het niet anders kan maar één keer. Een paspoort kost 65 euro in deze gemeente, en dan moet ik nieuwe pasfoto's laten maken voor 15 euro, en die 80 euro héb ik gewoon niet. Dat is bijna 3 weken niet eten, en dat lukt me echt niet. Ik sta nu al vrijwel constant 500 euro rood, en dat is het maximum.

Nee, uw voorstel om van die 151 euro van de meedoenbijdrage een nieuwe paspoort aan te vragen vind ik niet zo fijn. Dat betekent dat ik nog steeds niet uit het rood ben én dat ik van die 151 euro alweer 80 euro kwijt ben aan een document dat ik verder niet gebruik want ik reis niet meer naar het buitenland. Waarom niet? Nou, dat kan ik dus óók niet betalen. Als ik al nauwelijks genoeg geld heb om te eten, ga ik niet op reis nee. Benzine is óók duur en op de fiets kom ik niet ver.

Ja, die extra bijdrage van 400 euro per jaar krijg ik ook. Dat betekent alleen dat ik tijdelijk geen 500, maar slechts 100 euro rood sta. Begrijpt u dat ik écht mijn best doe om niet meer schulden te maken dan die 500 euro rood? Ik zou een creditcard kunnen aanvragen, maar ik weet dat ik dan echt de mist in ga, dus dat doe ik niet. Ik wil geen beslaglegging of meer problemen.

Mag ik echt niet met mijn rijbewijs mezelf identificeren? Dat is namelijk wel geldig en bij de belastingdienst vonden ze het ook geen probleem dat mijn paspoort verlopen is. Oh, voor deze ene keer ziet u het dan door de vingers. Fijn. Dank u wel. Kan ik de brief dan naar u sturen? Oh, komt het gewoon op de grote stapel? Maar u kunt al wel zien dat mijn aanvraag is goedgekeurd? Fijn. Goedemorgen!

(oor-getuigenverslag terwijl ik bij een cliënt was, die telefonisch in gesprek ging met een ambtenaar van de gemeente Eindhoven. De naam Joost is uiteraard gefingeerd. Joost heeft enkele psychiatrische diagnoses en leeft in armoede. Ondanks alle creativiteit  en zichzelf allerlei dingen ontzeggen die normaal zouden moeten zijn, zoals genoeg eten en af en toe iets leuks doen, lukt het hem niet om uit rood te blijven zonder zichzelf uit te hongeren. Mijn begeleiding wordt betaald uit een PGB, dus die kosten heeft hij gelukkig niet.)

You have no rights to post comments