header 2018 def
doneer
 
 

Mijn man en ik zijn al een paar weken op zolder aan het opruimen en ontrommelen. Er moest een nieuwe werkplek gemaakt worden en dat betekende uiteraard schuiven met meubels en dozen. We kwamen nogal wat "ouwe meuk" tegen dat al tijden niet meer van zijn plek was geweest en dus ook niet gebruikt. Heel veel daarvan verdween pardoes naar de kringloop of in de kliko. Het ruimt heerlijk op moet ik zeggen.

Vandaag was ik aan de beurt om een doos boeken uit te zoeken. Mijn man had zijn deel al uitgezocht, en wat er nu nog in de doos lag was oftewel van mij of het interesseerde hem niet wat er mee gebeurde. De eerste 5,6,7 boeken waren gemakkelijk: niet van mij geweest, niet interessant, huppetee weg ermee. Toen kwamen er een paar boeken van een van mijn favoriete schrijvers. Ik wist niet meer of ik ze digitaal had of niet en ging dat eerst maar uitzoeken. Nee dus, en daarom mochten ze blijven.

En toen werd het lastig. Een oud sprookjesboek. Onze kinderen hebben het nooit gelezen, ik zal het waarschijnlijk ook niet gauw meer pakken, maar tsja...die herinneringen hè? En daarna een kruising van een leesboek en een strip van de Fabeltjeskrant. Lowieke de Vos. Zoef de Haas. Willem en Ed, Bor, Stoffel, Mijnheer de Raaf, Juffrouw Ooievaar en Truus de Mier....ik zie ze zo voor me en ik hóór ze ook nog. Ik heb een hele tijd zitten bladeren. Gekke plaatjes. Dun verhaaltje. Aan de ene kant gruwelijk gedateerd, en aan de andere kant hartstikke hip. Maar....wilde ik het nou houden of niet? Nog meer bladeren. En toen zag ik het....

De naam in de kaft was niet de mijne, maar die van mijn man. Gek genoeg veranderde dat álles. Niet dat je nu denkt dat ik alles van mijn man zo weg kieper, maar het feit dat dat specifieke boek dus nooit van mij was geweest, maakte het gemakkelijker om de knoop door te hakken. Ik snap zelf nog niet helemaal waarom dat zo werkte, want ik heb die herinneringen aan de Fabeltjeskrant net zo goed als hij. Wat maakt het dan uit van wie dat boek was, zul je denken? Geen idee, maar het boek gaat naar een nieuwe eigenaar. Wie mij kan uitleggen wat er nou vanmiddag in mijn hoofd gebeurde, is van harte welkom. Want bij een ander kan ik het als professional organizer meestal wel uitleggen, maar bij mezelf is dat blijkbaar een stuk lastiger ;-)

Reacties   

#1 Else 02-01-2018 21:17
Ik denk dat het feit dat je man had bepaald dat het boek weg mocht, jouw hielp in de keuze. Toen je zag dat het zijn boek was geweest veranderde het jouw denkproces. Jij was niet verantwoordelij k voor de keuze. Dat was hij. En hij had gekozen dat het weg mocht. Jij hoefde er feitelijk niet meer over na te denken omdat het boek nooit van jou was geweest. Je deelt de herinneringen aan de Fabeltjeskrant, maar niet de emotionele binding aan het boek op zich. En dus was het niet meer jouw verantwoordelij kheid goed te kiezen.
(Althans daar moest ik aan denken. Je kon dus als professional beslissen. Niet als eigenaar).

You have no rights to post comments