header 2018 def
doneer
 
 

Het was vandaag weer Barend-dag. Ik kijk er elke keer naar uit. We beginnen de afspraak altijd op ongeveer dezelfde manier. Een hand, een begroeting, een minuut of 5 even kletsen op de bank ("Hoe gaat het?""Nou goed." "Wat gaan we doen vandaag?" "Zullen we maar verder gaan waar we gebleven zijn?") en dan lopen we achter elkaar aan naar onze werkplek. Dat is al een paar weken de zolder. Het woord "vol" beschrijft nog niet goed genoeg hoe het er daar uitzag.

Maar inmiddels zijn we een aantal weken verder. Er ontstaat meer en meer loopruimte op de vloer. De hoge stapels dozen worden één voor één lager. Soms zucht Barend een keer diep: "tjongejonge, wat héb ik toch allemaal bewaard. En waarom eigenlijk?" Soms krijgt ie het benauwd, is een doos toch nog net even te lastig om op dat moment aan te pakken. En soms, zoals vandaag, gaat hij als een diesel door. Afvalzakken en dozen met oud papier worden in vlot tempo gevuld. De stapel af te voeren spullen wordt hoger en hoger. Die ga ik binnenkort een keer halen met mijn inhuur-kracht, een sterke spierbundel die alle dozen de trappen afsjouwt en afvoert naar de milieustraat. Dat mag Barend van mij niet zelf doen vanwege zijn gezondheid, en ik kan het zelf ook niet.

Barend zegt: Wat is er nog veel om te doen hè? Ik vraag hem of hij ook beseft hoeveel er al gedaan is, hoeveel ruimte er al gemaakt is en wat er allemaal weg is. Hij zegt: "dat komt allemaal door jou. Als jij er bij bent, kan ik veel meer. Dan wordt het gemakkelijker om besluiten te nemen". En nee, hij voelt zich niet gedwongen. Ik kijk ook wel uit, dan zou ik mijn werk niet goed doen.

En tegen het einde van onze afspraak, als hij ziet wat er nog uitgezocht moet worden in die ene hoek en dat hij nu al weet dat dat bijna allemaal weg mag, zegt Barend ineens: "ik ben hier zó blij mee. Ik vind het best moeilijk af en toe, maar het lucht me zo ontzettend op om dit te doen."

Ik schiet vol. Wat is deze man al ver gekomen, wat ben ik trots op hem en blij. Een dag met een gouden randje in het boek van een organizer.

Reacties   

#2 Rob Dreijklufft 08-02-2018 19:13
Hoi Hilde, wat hebben we toch een mooi beroep.
Prachtig om te lezen hoe blij iemand kan worden.
Gr. Rob
#1 Shirley 06-02-2018 19:03
Hier doe je het voor, Geweldig!

You have no rights to post comments