header 2018 def
doneer
 
 

Tijdens het APDO–congres in Londen afgelopen week hoorde ik in elke presentatie minstens één idee of uitspraak die bij mij bleef hangen en me uitnodigde tot verder nadenken of in actie komen. De komende tijd zal ik hier geregeld over bloggen, dat houdt mij scherp en hopelijk hebben mijn lezers er ook iets aan.

De eerste presentatie was van Rivka Caroline, een Brits/Amerikaanse organizer (www.sobeorganized.com) en moeder van zeven kinderen. Haar presentatie over het `organizen van gedesorganiseerde families` behandelde een aantal standpunten van bekende filosofen, schrijvers en leiders uit ons vakgebied. Volgens Rivka kost het gedesorganiseerd zijn veel meer energie dan jezelf en je huis organiseren. En een oorzaak van die desorganisatie wordt gevormd door de enorme keuzemogelijkheden die we hebben. Ze noemde Barry Schwarz, de schrijver van `The Paradox of Choice`. Toen hij een nieuwe spijkerbroek wilde kopen, vroeg de verkoopster hem `Wil je een slim fit, relaxed fit, baggy of extra baggy, stonewashed, acid washed of met scheuren? Donkerblauw, middenblauw, licht? Met knopen of een rits? Verbleekt of normaal?` Dus voor elk type broek moet je vervolgens ál die keuzes maken. Dat is toch om een beetje gestoord van te worden! En stel je voor dat je de `verkeerde` keuze maakt, dat levert nog meer stress op..

In Amerika had ik eenzelfde ervaring ooit in een enorm overdekt winkelcentrum, met een plein vol eettentjes. Wil je hamburgers, friet, pizza, mexicaans, vietnamees, chinees, japans, broodjes, salades of nog iets heel anders? Een kleine cola, middel of groot? Met of zonder ijs? Met of zonder rietje? Een bruin broodje of wit? Groot, midden of klein? Met of zonder salade? Welke salade dan? Welke dressing? Hoeveel bacon? Met of zonder uien? Kiezen uit drie soorten kaas.... Vóór ik mijn bestelling gedaan had, had ik volgens mij wel 15 vragen beantwoord. Om met theaterman Theo Maassen te spreken...ik wilde gewoon een bord warm eten!

Rivka pleitte in haar presentatie voor het troostende ritme van voorspelbaarheid en de vereenvoudiging van keuzes. Dat levert je zoveel méér op dan helemaal superhip meedoen met de laatste mode. Terug naar de basis dus. Weg met perfectionisme en de tsunami aan keuzes. En als dat saai lijkt...wat is daar dan mis mee als je er zelf een rustig gevoel van krijgt?

Ik ga de komende tijd weer in mijn eigen huis en leven kijken wat ik verder kan vereenvoudigen en ik houd je op de hoogte. (Ook een mooie insteek voor D´ruitdaging, wat denk je daarvan?)

You have no rights to post comments