header 2018 def
doneer
 
 

Wat te doen met oude sieraden, al dan niet geërfd? Je draagt ze als je ze mooi of dierbaar vindt, of je geeft ze weg als ze je niks doen of ze zijn gewoon lelijk. Of je verkoopt ze om er dan iets moois voor terug te kopen waar je wél plezier aan beleeft. Dat was het advies dat ik jarenlang aan mijn cliënten en cursisten gaf als ze vroegen wat ze met die (erf)stukken moesten doen. Vooral als er een emotionele lading aan zit, is het best lastig om daar een kloek besluit over te nemen.

Zelf had ik inmiddels ook een doosje met vooral zilveren sieraden, en wat erfstukken van mijn moeder. Niet meer mijn stijl, verouderd, te tuttig, geen schoonzus, nicht of dochter die het wilde hebben. En om het te laten liggen...ach...wie weet kon ik het inderdaad prima verkopen. Rekende me stiekem al een béétje rijk.

Dat viel dus vies tegen. De juwelier waar ik mijn spullen aanbood, was heel vriendelijk, maar ook heel eerlijk. Ik had geen uitzonderlijke stukken (dát had ik ook niet verwacht). Het zilver wilde hij hooguit tegen de materiaalwaarde inkopen. Dat betekende dat die lange ketting met hanger, massief zilver allebei, nog maar net genoeg opleverde voor 2 koppen koffie op een terrasje. Al het zilver bij elkaar nog geen 15 euro. De vintage cultivéparels van mijn moeder? Hij wilde ze niet hebben, had nog een la vol met zulke kettingen en verkocht er zelden wat van. Vooruit, een gouden ring nam hij wel in, maar daar win je ook de hoofdprijs niet meer mee.

Wat was dat lastig zeg! Ik stapte met open ogen in de valkuil waar ik regelmatig mijn cliënten uit moet vissen. De aankoopwaarde en de emotionele waarde betekenen helemaal niets als je het wilt verkopen. Nou waren het over het algemeen geen emotionele stukken, maar als je de aankoopwaarde nog in je hoofd hebt, is een keldering van €125 naar € 3,- toch wel even slikken.

Hij raadde aan het op internet te proberen, of eventueel via een veilighuis. Dat levert altijd meer op dan de 70 cent die ik voor een paar moderne zilveren oorstekers kon krijgen, of de €1,60 voor een brede zilveren ring met blauwe halfedelsteen. Dat ga ik dus maar doen. Op marktplaats sta ik inmiddels verder dan pagina 10.

Reacties   

#2 Mirjam 22-05-2019 07:51
Dat is inderdaad wel erg zuur. Ik heb een tijd terug al mijn 'troepjes' bij elkaar verzameld en laten omsmelten. Ik had een mooie ring gezien bij een zilversmid op Instagram en die heb ik mezelf cadeau gedaan. Die 'troepjes' zijn daarin verwerkt. Dat voelde goed, ik heb mezelf (vond ik best stoer!) een mooie ring cadeau gedaan en tegelijkertijd oud spul opgeruimd wat ik echt niet meer droeg en waar ik ook geen mooie herinneringen bij had.
#1 Ingrid 22-05-2019 07:43
Helemaal waar, ik heb sieraden van schoonmoeder en nog wat "rommeltjes". Van de ring van echtgenoot laat ik een mooie hanger maken, van de sieraden van schoonmoeder probeer ik ook wat te verkopen. misschien via een veilinghuis?? of catawiki op internet??.. gewoon proberen, laten liggen is ook zo wat..

You have no rights to post comments