header 2018 def
doneer
 
 

Toen ik vanmorgen binnenliep bij mijn vaste vrijdagochtend-cliënt, viel ik bijna om van schrik. Haar ene oog was afgeplakt, het andere bont en blauw en met een dikke pleister erboven. Alsof ze in de boksring had gestaan. Ze had misschien niet verloren, maar wel flink geïncasseerd. Het bleek allemaal minder spannend natuurlijk: een kort wandelingetje buiten de deur zonder rollator en bij de entree van het wooncomplex letterlijk op haar gezicht gevallen. Ook de benen zaten vol blauwe plekken. Gelukkig had ze niets gebroken, het had zoveel erger kunnen zijn.

Toch blijkt het een nieuw signaal van wat de familie en ik de laatste maanden zien gebeuren. Het gaat allemaal niet zo lekker meer. De mobiliteit, het geheugen (niet zo gek als je al een eindje boven de 90 bent), het in beweging komen. Steeds meer moeite met beslissingen nemen, en vooral met het voortdurende afscheid nemen. Niet alleen van spullen, vooral van vaardigheden en herinneringen. Afscheid nemen van plannen die wel gemaakt, maar nooit meer uitgevoerd zullen worden. Het ene moment laat ze berusting zien, het andere moment is ze duidelijk aangedaan of komt ze terug op eerder genomen besluiten. Dat doet pijn om te zien, ook omdat ik het zag gebeuren bij mijn eigen moeder, en nu ook bij mijn schoonmoeder. Je weet zo ongeveer hoe de toekomst eruit ziet, en dat is een moeilijk plaatje.

In overleg met de familie stop ik een tijdje met de bezoeken en het opruimen en ordenen. Al die veranderingen brengen nu teveel onrust met zich mee. Tegen de tijd dat de verhuizing naar een zorgcentrum dichterbij komt, spring ik weer bij als dat nodig is. Mevrouw gaat zich fijn bezighouden met dingen die ze echt leuk vindt om te doen. Zo komen zij en haar familie er ook beter achter wat er straks bij de verhuizing naar een zorgcentrum wel en niet mee hoeft. Ik ben het hartgrondig met deze beslissing om tijdelijk te stoppen eens. Na een paar dikke zoenen bij het afscheid zegt ze nog een keer: "ik heb er zo van genoten als je kwam." Wat een mooi cadeau. Tot over een tijdje, lieve mevrouw K.!

You have no rights to post comments