header 2018 def
doneer
 
 

Wat een Tom Pouce te maken heeft met electronica? Sinds vanmiddag alles.

Ik ben bij mijn cliënt Barend. Daar kom ik al járen over de vloer om hem te helpen overzicht te scheppen in zijn huis. Vanmiddag gaan we aan de slag op de logeerkamer. Er staat een slaapbank, die op dit moment niet uitgeklapt kan worden door alle dozen die er voor staan. We ontdekken twee stapels lege kartonnen dozen (hoera, snel opgeruimd en niet zwaar!), en dan een doos vól oude electronicaprojecten. De schroefjes, schuifjes en weerstandjes zitten dik onder het stof, de meters electriciteitskabel hangen er los bij, met soms nog een wiebelig stekkertje eraan. Soms ook niet. Het meeste verdwijnt zonder pardon in een plastic tas die ik later bij de milieustraat ga inleveren.

Eén van de projecten vangt mijn aandacht. Die gekke gele doosjes waar schuifjes op gemonteerd zijn...ze komen me zo bekend voor.... Barend draait zich naar me toe en vraagt lachend of ik weet waar die gele doosjes van gemaakt zijn. Ik pak er één vast en weet het dan zeker. Die gele kleur, dat plastic, die afmeting: het zijn de maatbakjes van zelfmaak-tom pouce uit de jaren '70. Langwerpige gele dozen, verpakt in cellofaan. Ze waren toen hartstikke hip, mijn moeder kocht ze regelmatig voor als we bezoek kregen. Het bladerdeeg zat er al gebakken bij, de gele pudding klopte je met melk op, en daarna kneep je zo'n zakje glazuur uit over het bladerdeeg-dekseltje. Een kind kon de was doen. Ik heb ze al jaren niet meer gezien, weet niet eens of zoiets nog te krijgen is. De gele room van de moderne tom pouce kan er in elk geval niet aan tippen.

En ik moet lachen om Barend, die zo inventief een tweede leven gaf aan die bakjes. Vanmiddag kijkt hij er nog een keer goed naar. Dan stopt hij het hele handeltje in de zak voor de milieustraat. De tijd van electronica solderen is voor hem voorbij, net als die van de zelfmaak-tom pouce. Geef hem maar een lekker stuk chocola.

You have no rights to post comments