header 2018 def
doneer
 
 

Wist je dat je 20% van de inhoud van je kledingkast maar liefst 80% van de tijd draagt? En andersom geldt het ook: het merendeel van je kledingkast trek je zelden aan. Voor D'ruitdaging is de opdracht van vandaag, 11 oktober 2013, het opschonen van je kledingkast. Maar hoe doe je dat?


Judith Kolberg, mijn dierbare collega uit Atlanta, heeft hiervoor het spelletje "vrienden, kennissen, vreemden" bedacht. Ik gebruik het vaak bij mijn klanten, omdat die "emotionele" manier van waarde toekennen aan kleding (of andere items) ontzettend goed helpt om onderscheid te maken in wat je wel graag aantrekt, en wat niet.


In het kort komt het hier op neer:

Maak ruimte om je kleding ergens neer te leggen en te kunnen sorteren. Tel het aantal stukken dat je vandaag wilt beoordelen en uitzoeken. Ongeveer een derde deel hiervan bestaat uit "vrienden". Dit zijn de kledingstukken die je gráág draagt, waarvan je weet dat ze je goed staan en flatteren, die je zonder aarzelen uit de kast trekt als je twijfelt wat je aan moet doen. Net als echte vrienden heb je ze graag bij je.

Bij de overgebleven kledingstukken zitten ook vreemden. Dat zijn de complete miskopen, de oncomfortabele kledingstukken, de te kleine/grote/lelijke/uitgelubberde/definitief-gevlekte/versleten kleding waarin je liever niet op straat gezien wordt. Precies, daar gaat het om: je wilt er niet mee gezien worden. Net zo min als je gewoon vreemden op straat zou uitnodigen om bij jou thuis te komen wonen, hebben ook deze "vreemde" kledingstukken geen recht op een plekje in je kast. Weg ermee! Doneer ze als ze nog draagbaar zijn, maar alles wat echt kapot, versleten of zo vies is dat het niet meer schoon kan worden, mik je weg. Ook mensen die van liefdadigheid afhankelijk zijn, zien er graag leuk uit en gaan heus niet in jouw verfkleren lopen.

Wat er dan nog overblijft, zijn de kennissen. Je "spreekt wel eens met ze af", maar het is geen ramp als je ze een jaar niet ziet. Kijk nog één keer of er niet een vriend tussen zit, of iets dat een vriend zou kunnen worden. Dan zucht je een keer diep, pakt een grote tas en doneert de hele zwik aan een goed doel.

Okee, je mag natuurlijk een setje klus-kleding houden, maar maak het niet te bont: je hebt echt geen 6 klusbroeken, 8 overhemden en 10 slobbertruien nodig als je maar eens in maand in je tuin werkt of iets schildert!

Reacties   

#6 Iris 14-10-2013 20:18
Fijne opdracht om nu eens echt goed naar je kleding te kijken. Ik heb ook nog een tip die ik een tijdje terug van iemand kreeg! Hang bij het wisselen van het seizoen alle kleding met het haakje andersom in je kast. Als het nieuwe seizoen weer aanbreekt kan je precies zien wat je niet hebt aangehad!!
#5 Gea 13-10-2013 11:52
Hoi Hilde, je schrijft: "alles wat echt kapot, versleten of zo vies is dat het niet meer schoon kan worden, mik je weg". NEEEEE! zolang textiel (dus ook oude washandjes, slopen etc) niet rottend schimmelend nat is etc, mag het GEWOON in de kledingbakken van Humanitas, dus óók indien kapot of met vlekken die er niet uitgaan. Want: dat wordt gebruikt voor auto- en vliegtuigstoele n! en herbruik is toch beter dan via de verbrandingsove n de lucht in.
Reactie Hilde: prima ik geef aanvulling op Facebook
#4 Janneke 11-10-2013 15:44
Fijne opdracht!! De eerste die ik doe ivm net terug van 2 heerlijke weken vakantie... Had nog wat in te halen... Gelukkig is onze zoon in de vakantie echt uit maat 74 gegroeid dus een score van 64 zonder te dobbelen!
#3 clair1991 11-10-2013 11:53
Ik heb drie weken geleden mijn 2 kasten kamers teruggebracht naar 1. Resultaat: 6 vuilniszakken vol met kleding van mijn man, 2 van mijzelf, 3 jassen en 3 paar schoenen. Helaas heb ik nu weinig om aan deze klus mee te doen:)
Leuk systeem wel Hilde...ga het volgende keer denk ik wel toepassen...
#2 Daantje 11-10-2013 11:02
Deze uitdaging vandaag wel drie keer voor mezelf uitgesteld, maar uiteindelijk toch gedaan....

heb jouw systeem gebruikt, met een kleine verandering erin:
- Welke kleding zou ik heel erg vinden als ik die niet meer zou passen na de bevalling? (in de kast laten hangen als motivatie om na de bevalling weer in vorm te komen)
- Welke kleding wil ik opzich nog wel dragen, maar vind ik geen ramp als het niet meer kan? (in een doos gedaan, ga ik na de bevalling nog een keer doorheen)
- Welke kleding wil ik na de bevalling eigenlijk niet meer worden gezien of zat toch al niet zo lekker meer voor ik zwanger was? (naar de kringloop of verkopen via MP)

Bedankt voor de goede tip.... Ik kwam er niet doorheen, tot ik deze blog las :)
#1 Shirley 11-10-2013 06:40
Diepe zucht, dit gaat een hele klus worden, want ik vrees dat mijn kast grotendeels uit vreemden en kennissen bestaat, bar weinig vrienden wonen daar. Vanavond heb ik een lege kast, als het goed is. Niet goed dus.

You have no rights to post comments