header 2018 def
doneer
 
 

Toen ik vanmorgen zat na te denken over een onderwerp voor een nieuwe blog, bladerde ik door een boekje uit mijn "organizingboeken-kast". Toevallig of niet, het boek dat ik in de hand pakte, viel open bij de vraag die meestal gebruikt wordt als je wilt weten of je iets nog wilt houden of niet. Die vraag is: "Heb je dit voorwerp in het afgelopen jaar gebruikt?" En meestal wordt er direct aan toegevoegd: zo nee, dan kan het weg.

De schrijver van het boek, Don Aslett, keek hier héél anders naar en ik ben het hartgrondig met hem eens. Want als je die regel strikt volgt, gooi je je brandblusser dus ook weg als je een jaar geen brand hebt gehad. Of als je een jaar niet bent gaan kamperen, moet je tent ook weg.

Betere vragen zijn: Verrijkt dit voorwerp mijn leven? Maakt het mijn leven gemakkelijker, beter, vrolijker en mooier? Geniet ik van het gebruik ervan? Als het antwoord dán "nee" is, laat je het gaan.

Als je op die manier naar je spullen kijkt, kijk je niet naar het verleden, maar naar je toekomst. En dat is een heel andere insteek, met meer positiviteit. Het gaat er niet om hoe, hoe vaak, waar of wanneer je iets in het verleden hebt gebruikt, als het je in de toekomst meer last dan lust bezorgt, is het overbodige ballast geworden.

You have no rights to post comments