header 2018 def
doneer
 
 

Een van mijn zwakheden bestaat uit het lezen van engelse woontijdschriften en ja, vanmorgen bezweek ik voor twee prachtige kerstedities. Móóie plaatjes, heerlijke recepten, prachtige versiering, besneeuwde cottages in heuvelachtige winterlandschappen en overal van die vreselijk ontspannen mensen, die mooi aangekleed en opgemaakt met een stralende lach de laatste kerstballen in de boom hangen.

Nou weet ik niet hoe het bij jullie gaat, maar hier gaat dat echt niet altijd even harmonieus. De kat moet zo nodig in een doos kerstballen stappen, er klettert iets uit de boom, je hebt nét een snoer lichtjes hangen en dan slaat de stop door, de boom blijkt te hoog en de afgeknipte top trekt een prachtige harsstreep op het net gewitte plafond. Ken je dat? De kamer ziet er in elk geval een tijdje uit alsof er een dolle neushoorn heeft huisgehouden, en voor we allemaal bij de open haard zitten, zit mijn haar in de war, prikken er dennenaalden in mijn sokken en heb ik ook geen zin meer om te koken.Twee jaar terug viel de boom (na het aftuigen gelukkig) om, en kletste er een grote plens modderwater met een miljoen naalden over onze lichthouten parketvloer...wát een feest.

Toch laat ik me elk jaar verleiden door die plaatjes en krijg ik ook heus wel leuke ideeën voor de komende 2 maanden. Ik wil mezelf alleen niet dol laten maken door het woord "perfect". Ik vind "perfect" sowiewo een vervelend woord. Het weerhoudt mensen er al te vaak van om aan klussen te beginnen of af te maken, werpt alleen maar drempels op en zegt tussen neus en lippen door dat wát je ook doet, toch nooit goed genoeg is.

Dus: wat doe ik er aan om geen perfecte, maar wel een leuke kerst te hebben? Ik ga in elk geval plannen maken. Ja, nu al. Afgelopen week hebben we met mijn familie en schoonfamilie afspraken gemaakt over wie wanneer waar is, en waar onze hoogbejaarde moeders dan zijn. We krijgen in de kerstvakantie negen dagen lang een buitenlandse logee, waar een en ander voor geregeld moet worden. En wat voor veel mensen het hoogtepunt van kerst is (het kerstdiner) betekent dit jaar twee dagen achter elkaar koken, want wij hoeven dit jaar de deur niet uit. Maar hoe leuk ik koken ook vind, ik wil met kerst niet úren in de keuken staan. Dus kijk ik tijdig naar recepten die ik deels tevoren kan maken en invriezen, deels klaar-om-af-te-bakken bij de winkel haal en worden het absoluut geen zware zesgangen diners, maar iets lichts met veel groente en vis. Ik ga liever een eind wandelen, daarna de open haard aansteken, en op mijn gemak aan tafel dan dat ik zit te stressen over een saus die niet lukt of een oven die te heet staat waardoor het vlees er als een autoband uitziet en smaakt.

Maar ja...die lekkere zelfgebakken engelse koekjes bij de chocomel....en dan misschien toch een keer een hele kip in de oven braden...en zélf zo'n mooie wilgentenen kerstkrans maken....en maak ik dit jaar alle kerstkaarten met het mooie hobbymateriaal dat ik vorige maand kocht? En daarom plan ik dus zo vroeg: zodat ik er weken lang plezier van heb, dingen niet op het laatst hoeven en er ook nog heel veel wilde plannen kunnen worden doorgestreept. Want kerst gaat niet om perfectie, maar om een fijne tijd hebben met mensen waar je van houdt. En dat kan ook met een liefdevol klaargemaakt bord boerenkool!

 

Reacties   

#2 Anya 11-12-2013 09:06
Idd heel herkenbaar Hilde en ja ook ik ben al aan het plannen geslagen. De eerste afspraken zijn al gemaakt, echter de afspraken voor de andere dag verlopen wat moeizaam. Maar alle kerstkaarten zijn al geschreven en de deur uit. En aan de versiering begin ik volgende week, na mijn relaxte bezoek aan de kerstmarkt in Monschau. Begin het eindelijk een beetje te leren om mijn perfectionisme in te dammen, het gaat tenslotte puur om de gezelligheid :)
Prettige feestdagen en vast een gezond en gelukkig 2014 toegewenst. groetjes Anya
#1 annelies 21-11-2013 12:11
Hoi Hilde, Wat eem herkenbaar verhaal. En ja, wij zijn ook al aan 't plannen.Dat is geen overbodige luxe! zeker niet als je bedenkt : hoe laat , waar , wie maakt wat enz. dat is wel zo rustig. Vooral als je met meerder mensen samenkomt en wat verder weg woont. En het loont zeker om iets te maken wat makkelijk is of al eerder gemaakt.

You have no rights to post comments