header 2018 def
doneer
 
 

Als kind kocht ik op een braderie in mijn geboortedorp een vulpotlood. Samen met mijn beste vriend Dick hadden we, als negen- of tienjarige een hele tijd staan twijfelen welke van die mooie oude potloodjes we zouden kopen. Hij koos een grijs gemarmerde, ik een groene, met een gegraveerd koperen bandje in het midden, een zwart dopje bovenaan en een koperen puntje waar het potloodstiftje uit kwam. Ik was er ontzettend zuinig op en heb er jarenlang mee geschreven. Dat was nog een hele klus, want de potloodstiftjes hadden de bizarre maat van 1.18 en die kon je niet overal kopen.

Zoals dat wel vaker gebeurt met dierbare dingetjes: ik raakte het potloodje kwijt. Waarschijnlijk tijdens een verhuizing, maar ik heb geen idee welke of wanneer. Wat me restte, waren een paar buisjes met vullinkjes, die ik tegen beter weten in wel hield. Járenlang zelfs.

Nou zou je denken dat D'ruitdaging een goede aanleiding was om dan die stiftjes maar te laten gaan, maar ik had er moeite mee. En maar goed ook! Nee, ik heb mijn mooie groen gemarmerde antieke jaren '30 vulpotlood niet terug gekregen. Het dook ook niet plotseling op uit een verhuisdoos op zolder of zo. Maar in een pennenwinkel in Nijmegen (waar ik al jaren naar toe wilde, maar nooit de tijd voor nam) hadden ze heel mooie jaren '50 vulpotloodjes. Zelfde kleur als mijn verloren schat, net ander formaat en uiterlijk, maar toch: het gevoel van dat bijzondere potlood kwam weer helemaal boven.

En in plaats van de potloodstiftjes weg te doen, omdat ik geen potlood meer had, heb ik gewoon een "nieuw oud" potlood gekocht, dat paste bij de vullinkjes. De omgekeerde wereld.

Ik zeg vaak tegen mijn klanten of cursisten dat je niet alles uit je leven of verleden kunt bewaren. En ja, je zult wel eens verdriet ervaren als je iets kwijtraakt, als iets kapot gaat of gewoon "op" is. Met heel veel dingen in mijn eigen leven vond ik dat ook niet zo'n groot probleem. Maar dat groene vulpotloodje uit mijn jeugd, als herinnering aan een zonnige tijd met de beste fantasierijke vriend die een kind kan hebben, bleef in mijn hoofd rondspoken. Met de aankoop van een bijna zelfde potloodje, voelt mijn verhaal op de een of andere manier weer compleet. Maar zo'n actie blijft wél een uitzondering hier!

You have no rights to post comments