header 2018 def
doneer
 
 

Deze blog heeft wel erg veel raakvlakken met mijn persoonlijke leven. Mijn moeder gaat namelijk binnen afzienbare tijd verhuizen naar een zorgcentrum. Dat valt niet mee, als je bijna 62 jaar in één huis hebt gewoond, waar je direct na je huwelijk in kwam, je gezin hebt grootgebracht en zoveel fijne herinneringen hebt liggen. Maar omdat er meer zorg en veiligheid nodig is dan ze nu thuis kan krijgen, is het wel nodig. En hoewel het verstandelijk wel te beredeneren is dat een verhuizing naar een prachtig appartement goed is, liggen de emoties aan alle kanten op de loer.

Er zijn heel veel mensen die in deze situatie zitten, zowel de ouderen die (moeten) gaan verhuizen, als kinderen die hier de meeste zaken voor moeten regelen. Eigenlijk is deze blog vooral bedoeld voor die mensen die, laten we zeggen, over een jaar of vijf tot tien denken kleiner te gaan wonen. Mijn advies is: begin nú vast met spullen sorteren en zaken te regelen. Waarom?

Op de eerste plaats omdat je nu nog zélf de baas bent. Jij bent eigenaar van de spullen, alleen jij kunt nu bepalen hoe belangrijk ze voor je zijn en of je de moeite wilt doen om ze over een aantal jaren mee te verhuizen. Sorteer die kleding, die boeken, al die losse foto's, de hobbyspullen.... Geef weg waar jij niets meer mee doet, en waar een ander nu al plezier van zou kunnen hebben. Dit is ook het moment om de spullen weg te doen, waarvan je niet wilt dat je kinderen er over moeten beslissen, omdat het bijvoorbeeld té privé is.

Op de tweede plaats is het goed om het nu al te doen, omdat je tijd kostbaar is. Je weet niet hoeveel jaren je nog hebt in goede gezondheid. Als je over een poosje minder mobiel of minder helder bent, of als er met spoed iets geregeld moet worden, hebben je kinderen en jij meer behoefte aan prettige bezoeken en gesprekken, en minder aan uren van lastige beslissingen nemen terwijl iedereen onder druk staat. Hoe je ook denkt over de tegenwoordige drukke tijd: feit is dat veel mensen het (soms noodgewongen) druk hebben met werk, gezin en andere zaken, en de verhuizing van je ouders is dan niet iets dat je er zo maar even bij doet. Dat is zowel in praktische als emotionele zin toch een hele belasting erbij. Ik spreek uit ervaring.

Als je dus verhuisplannen hebt, kun je het beste nú al beslissingen nemen over hoe je je leven daarna wilt gaan inrichten. Ben je niet van plan om nog uitgebreide diners te organiseren en zelf te koken voor je hele familie? Waarom dan dat 180-delig servies intact laten? Ga je niet meer kamperen? Waarom bewaar je de tent nog? Minder zin in tuinieren? Verander je tuin nu vast in een onderhoudsarme tuin, gooi het grasveld eruit en doe je grasmaaier weg. Maak het jezelf gemakkelijk, maar ook je kinderen of andere familie, waar je straks op kunt of moet leunen als het nodig is. Houd de regie in eigen hand, zo lang je kunt. Het zal nooit gemakkelijk zijn om te berusten in het feit dat er een moment komt dat anderen "beter weten" wat goed voor je is, dan jij zelf. Maar dan heb je in elk geval een heel groot deel tot dan zélf kunnen bepalen! Je kinderen en familie zullen je er dankbaar voor zijn!

 

 

Reacties   

#3 Ingrid 21-02-2018 10:52
Dank voor het advies om ruim te voren door de spullen te gaan. Wij zitten met een bejaarde grootmoeder die duidelijk niet meer alleen kan wonen. Alleen denken we nu: waren we maar éérder door die spullen gegaan, ze is er namelijk niet helemaal bewust bij.

https://tantelouise.nl/ouderenzorg-mantelzorg/
#2 Marie 14-07-2017 15:35
Verhuizen is voor ouderen een stuk zwaarder. Bovendien hebben ze vaak zoveel spullen over hun leven verzameld waar ze aan gehecht zijn. Het beste is als kinderen helpen en een verhuisbedrijf word ingeschakeld.
#1 Bets Kalter 13-10-2014 09:26
Zo ben ik bij mijn schoonmoeder samen met haar door al haar kasten gegaan, een paar maanden voordat zij naar het verzorgingshuis ging verhuizen.Zodat ze met haar eigen ogen in alle rust, zag wat weg kon of kon blijven. Dat gaf mij ook en goed gevoel, en heb dat later ook aan een vriendin geadviseerd om te doen bij haar moeder

You have no rights to post comments