header 2018 def
doneer
 
 

"Schoon" is voor mij als professional organizer een relatief begrip. Want wat is schoon? Moet een huis blinken en smetteloos zijn en steriel, of mag je zien dat er geleefd wordt? (Dat laatste natuurlijk!) Voor veel klanten is mijn eerste bezoek dan toch een beetje stressvol, ook al zeg ik aan de telefoon dat ze juist niet hoeven op te ruimen en te poetsen, anders zie ik niet goed waar de knelpunten zitten. Ze halen toch even een lap over het aanrecht en een borstel door het toilet.

En ik ben heus wel wat gewend, vooral ook uit mijn tijd bij een grote woningbouwvereniging. Daar kwam ik bergen geopende blikjes kattenvoer tegen die niet werden weggegooid, matrassen waar de hond altijd op plaste, tot vloeren waar je aan vast plakte als je niet elke paar seconden je voeten met een zuigend geluid lostrok en toiletten waarvan de bewoners niet begrepen dat je die ook wel eens moet doortrekken, omdat je anders eh.....

Ik ben dus niet gauw ergens echt vies van en heb gelukkig een sterke maag. Die heb ik in mijn huidige werk als organizer niet vaak nodig, zelfs niet bij mensen die hoarding gedrag vertonen. De meeste spullen en rommelige huizen zijn namelijk "droog". Stoffig dus, of met spinnenwebben bedekt, maar niet vochtig, beschimmeld en vies. Toch stap ik vaak direct onder de douche als ik thuis kom en heb ik ook aparte sets werkkleding.

In sommige huizen wordt namelijk gerookt. Ook al roken de bewoners niet als ik er bij ben, de lucht hangt toch in het huis en trekt in je kleren en haren. Bij andere bewoners werken we veel buiten of in de schuur. Daar kom ik wel spullen of stoffen tegen die ik liever niet in mijn eigen huis verspreid. Schimmels of beestjes of chemisch afval bijvoorbeeld. Bij één klant, jaren geleden, viel er tijdens het werken een geopende zak gipspoeder van een hoge plank. De zak ontplofte op de vloer en ik was in een paar seconden helemaal grijs, van top tot teen. Gelukkig had ik een paar vuilniszakken in de auto waar ik op kon gaan zitten, want zelf na een flinke afklopbeurt, verspreidde ik met elke stap nog wolkjes poeder.

En heel soms kom ik bij cliënten waarbij ikzelf van tevoren héél schoon moet zijn. Cliënten die overgevoelig zijn voor bepaalde geuren en echt ziek worden als ik bijvoorbeeld een sprietsje van mijn favoriete parfum zou gebruiken. Voor die gelegenheden heb ik allergeenvrije douchegel, shampoo en deodorant, en geurloos wasmiddel. Voor ik ga, zijn mijn kleren van die dag apart gewassen, gebruik ik dus geurloze producten, géén parfum of make-up en houd ik mijn bezoeken kort. Heel bijzonder om schoon ook eens van de andere kant te bekijken!

 

Reacties   

#1 Margeeth 15-01-2014 08:07
Pas op, ook 'droog' vuil kan nare gevolgen hebben. Een collega van mij is behoorlijk ziek geworden van het opruimen van de kelder, vermoedelijk door muizen (keutels, schilfertjes).

You have no rights to post comments