header 2018 def
doneer
 
 

Ik werk sinds een paar maanden met een cliënt die het erg moeilijk vindt om structuur in zijn leven aan te brengen. Laten we hem in dit verhaal Jaap noemen. Zijn gebrek aan structuur is te zien aan zijn dagschema, zijn manier van huishouden en nog een paar andere dingen. Veel van die zaken zijn voor de meeste mensen zó logisch, dat ze er niet over na hoeven denken om ze te doen. Jaap dénkt er gewoon niet aan. Niet uit onwil of onkunde, maar gewoon....het is niet iets waar bij stil gestaan wordt. Nóg niet.

Sinds onze eerste afspraak zie ik toch veranderingen en vandaag was zo'n dag. Een routine die Jaap op mijn voorstel heeft proberen in te voeren, houdt stand. Beetje bij beetje knapt hij samen met zijn zus zijn huis op. Ja, er moet nog steeds veel gebeuren, qua verbouwing en het veilig, schoon en vooral gezond maken van zijn leefomgeving. Maar die nieuwe boekenkast, waarin Jaap wonderlijk genoeg zonder enige moeite wél orde en overzicht aanbrengt, was een geweldige vooruitgang. Zoals bij heel veel cliënten, zijn er dus tóch facetten in zijn leven die uitstekend geordend zijn en worden bijgehouden! Hij had de oude, grote kast zelf afgebroken, had een planning bedacht om de nieuwe zelfbouwkasten te halen en met vrienden in elkaar te zetten. Maar ach, toen hij toch bezig was....schoot het ineens zo hard op, dat hij veel minder hulp nodig had dan hij dacht. Gewoon door het logisch volgen van een plan en niet aarzelen met beginnen. De grote klus bleek ineens minder groot dan Jaap had gedacht, een plezierige verrassing. De nieuwe kast was prachtig, met alle boeken per categorie gerangschikt en daarbinnen nog op alfabetische of numerieke volgorde. Er stonden ook mooie voorwerpen in de kast, die hij in de loop der jaren had verzameld of gekregen. Het resultaat nodigt uit om volgende stappen te zetten. 

Vandaag hebben we samen geprobeerd een logische volgorde in al zijn verbouwingsplannen aan te brengen. Keuken, sanitair, vloerbedekking en ketel moeten worden vervangen. Wat is de meest logische aanpak? Wat komt hier allemaal bij kijken? Welke vragen moet Jaap nog beantwoorden en welke keuzes moet hij maken? Wie moeten er allemaal over de vloer komen en kan die planning dan goed samenvallen? Nou ben ik uiteraard geen bouwkundige, al heb ik lang in de volkshuisvesting gewerkt, en er zal heus nog wel geschaafd worden aan de stappen. Maar het nadenken over elke stap en kijken wát dan zijn eerste actie zou moeten zijn (bijvoorbeeld contact opnemen met de vakman of eerst tegels uitzoeken?), gaf alweer nieuwe energie. Binnenkort gaat Jaap knopen doorhakken en voor de zomer zou het af moeten kunnen zijn.

Van mij krijgt hij deze week dan een uitgewerkt overzicht, waarin hij kan afstrepen wat gedaan is. Want mijn aantekeningen met pijlen en strepen zijn voor een ander niet te volgen ;-) En Jaap, die helemaal geen Jaap heet, maar die zichzelf toch zal herkennen in dit verhaal: als je dit toevallig leest, weet dan dat ik heb genoten van mijn bezoek vandaag, en dat ik fluitend en vol vertrouwen in jou naar huis ben gereden. 

You have no rights to post comments