header 2018 def
doneer
 
 

Gisteren was ik met mijn man in Amsterdam, om onze 20e trouwdag te vieren. We hebben uren door het Rijksmuseum geslenterd en hebben genoten van heel veel moois. Echt een aanrader voor wie nog niet geweest is.

Amelkmeisjel rondkijkend op de ere-galerij, met Rembrandt, Vermeer, Avercamp, Steen en nog veel meer grote namen, zag ik ineens een overeenkomst met mijn eigen werk. Rare combinatie misschien, voor veel mensen staat het werk van een professional organizer gelijk aan het ordenen en ruimen van heel veel rommel. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het gaat er bij mijn werk om, dat spullen die belangrijk voor je zijn, vindbaar en bruikbaar zijn en dat je die dingen eruit licht, die bijzondere waarde voor je hebben.

In dat opzicht kun je van elk huis een "museum" maken. Ik bedoel daarmee niet dat je álle souvenirs, kindertekeningen, foto's en andere spullen tentoon moet stellen. In zo'n overvloed maak je alles belangrijk, en daarmee is niets meer echt belangrijk. Wat ik wel bedoel is, dat je door de hoogtepunten uit de kinderkunst, de vakantieherinneringen, de mooiste foto's, genoeg fijne "kunst  aan je muur kunt hangen. Lijst de mooiste dingen in of lamineer ze, maak er een apart hoekje voor, of hang het in het trappengat. Gebruik een tafeltje voor de leukste souvenirs. Richt een spotje op die prachtige Indiase omslagdoek aan de muur. Maak wisselende tentoonstellingen. Laat gaan wat "vergane glorie" is, het gaat niet om de overvloed van de spullen, maar aan het plezier dat je er aan hebt beleefd. Dat betekent echt niet dat je dingen tot in de eeuwigheid in huis moet houden.

Het Rijksmuseum zal geen Vermeer aan de stoeprand zetten voor de vuilophaaldienst omdat we er op uitgekeken zijn. Maar echt: je bent geen onmens als jij wel een selectie maakt uit de tekeningen die je van je kinderen kreeg en de rest laat gaan. Of dat je liever 25 mooie vakantiefoto's inplakt, dan er 800 in je pc te laten zitten. Door een paar stukken volle aandacht te geven, doe je ze meer recht, dan ze met honderden in een doos of computer, onzichtbaar, te bewaren.

Reacties   

#2 Agnes vd Berg 01-04-2014 20:49
Tip van mijn moeder:

as weekend is het museumweekend - gratis naar musea in heel Nederland.
De moeite waard om ergens heen te gaan, het is gratis.
Hierbij de site:
www.museumweekend.nl
#1 Annelies 19-03-2014 11:47
Nog van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag! En wat een leuk uitje om naar toe te gaan. Ik wil er ook 1x heen, want ik zag 't op tv gezien en het lijkt me erg mooi. zowel het gebouw als de tentoonstelling (en).

You have no rights to post comments