bg header aangepast

Het Yourganize Yournaal bestond sinds september 2006. Geregeld kregen vele honderden abonnees de nieuwste tips, ideeën, nieuwtjes en diensten van Yourganize in hun mailbox. Omdat de activiteiten van Yourganize zijn verschoven maar ook omdat er tegenwoordig ándere kanalen zijn waar het merendeel van mijn lezers gebruik van maakt, gaat het Yournaal-per-mail verdwijnen. Indien relevant blijf ik hier en vooral op mijn Facebook pagina nieuwe berichten plaatsen, zodat je wel op de hoogte kunt blijven.

 

Het Yournaal gaat verdwijnen...wat nu?

Het Yourganize Yournaal, al sinds september 2006 vast onderdeel van Yourganize, gaat verdwijnen. Het hoe en waarom lees je hier. Heb je je lang geleden of tamelijk recent geaboneerd? Dan krijg je zeer binnenkort nog één keer een berichtje van me met meer uitleg hoe je op de hoogte kunt blijven van mijn activiteiten en aanbod en wat ik met dat databestand met al die mailadressen ga doen.

 

D'ruitbreiding 2015-2016 is van start gegaan!

Op 1 november van dit jaar is de allereerste editie van D'ruitbreiding van start gegaan. Het vervolg op D'ruitdaging (dit jaar 2550 deelnemers!!!) behandelt 10 onderwerpen in 10 maanden. De (nu) 95 deelnemers aan D'ruitbreiding krijgen veel achtergrondinformatie, interessante weetjes, leestips, motivatie en leuke tips. Via een besloten Facebook pagina kunnen ze contact met elkaar hebben en elkaar aanmoedigen of goede ideeën delen. Je vindt meer informatie over D'ruitbreiding hier. Via die pagina kun je je nu nog inschrijven tot en met 30 november a.s. De eerder verstuurde opdrachten krijg je dan nog per mail nagestuurd. Deelname kost 70 euro.

 

Verslag Amerika reis 2015

Sinds 2010 reis ik elk jaar naar de Verenigde Staten voor een congres van het Institute for Challenging Disorganization. Het is het enige congres dat specifiek over het onderwerp Chronische Desorganisatie gaat en is elk jaar van hoog niveau. Ik vertel je hieronder graag wat van mijn reis en belevenissen, en zal mijn aantekeningen van twee seminars met je delen.

Op dinsdag 14 september stapte ik dus in het vliegtuig richting Cleveland, voor mijn 6e ICD congres op rij. Het programma zag er goed uit, de weersverwachtingen waren prima, ik had met verschillende Amerikaanse en Canadese collega’s al afspraken gemaakt om voor of na het congres nog uitstapjes te maken in de stad, dus het leek bijna op een mini-vakantie. Ik was ook met opzet al op dinsdag vertrokken terwijl het congres pas op donderdag begint, om goed uitgerust aan het congres te kunnen beginnen. De reis zou, inclusief wachttijd en overstappen, zo'n 18 uur duren en dat is voor mij wel een uitputtingsslag.

Het congres zelf is namelijk altijd leuk en interessant, maar ook best hard werken. Het tempo ligt hoog, evenals het niveau van de meeste presentaties. En alles is natuurlijk engelstalig. De congresdagen beginnen rond 8.15, voor mij soms nog met een vergadering van (internationale) ambassadeurs vóór het ontbijt, een internationale vergadering in de lunchtpauze, en op vrijdag is er aansluitend ook nog het feestelijke awards-dinner en aansluitende receptie voor nieuwe CPO-CDs. Op zaterdagavond heb ik soms het gevoel dat ik uit een achtbaan ben gestapt!

De Amerikaanse douane in Toronto, waar ik overstapte, deed net als andere jaren erg lastig. Blijkbaar zie ik er verdacht uit, want ik werd opnieuw uit de rij geplukt en dit keer zelfs apart gezet in een wachtkamer naast een bende ruige rockmuzikanten en een griezelig uitziende man van wie de douane dacht dat hij mijn reispartner was. Ieieieuw. In mijn koffer zaten een paar vreselijk enge objecten die echt onderzocht moesten worden. Je vliegt via Amsterdam, reist alleen, ergo: je móet wel iets illegaals bij je hebben. In dit geval heel onschuldige blikjes met stroopwafels voor een paar collega’s. Echt, mijn lijst van wat ik wel en niet moet doen als ik naar Amerika vlieg wordt steeds langer: geen metaal in de kleding, geen riem, alleen nog op sportschoenen of slippers het vliegtuig in, geen verpakte cadeautjes in de handbagage, geen metalen blikjes, geen mascara los in de tas, vooral neutraal proberen te kijken en géén vragen stellen aan de douane want je krijgt geen antwoord, een bot antwoord of ze zeggen  “it’s gonna be alright” terwijl ze je 5 minuten later apart zetten en een half uur doorzagen. Mocht je ooit samen met mij reizen: je bent gewaarschuwd ;-) De stroopwafels mocht ik overigens wel gewoon houden, tot blijdschap van de ontvangers.

 

De dag na aankomst in Cleveland ben ik met een paar collega’s naar het Cleveland Museum of Art gegaan (http://www.clevelandart.org/) Prachtige collectie kunst, van Egyptisch tot hypermodern, schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, kleding, aardewerk, sieraden, manuscripten, te veel om in één dag te zien. Het gebouw was ook heel bijzonder en we hebben er uren rondgelopen en genoten.

 ’s Avonds was er een feest voor genodigden bij de voormalig voorzitter van ICD, die in Cleveland woont. Met een ouderwetse trolley werden we bij het hotel opgehaald en reden we dwars door de stad naar een mooie buitenwijk. Het hele huis was opengesteld, van de kelder tot de zolder, en het was een plezierige manier om vast bij te praten met bekenden en kennis te maken met nieuwe collega’s die dit jaar voor het eerst kwamen.

Op donderdag ben ik nog met een andere groep collega's naar’de Rock and Roll Hall of Fame geweest (https://rockhall.com/visit-the-museum/plan/) Op een prachtige locatie op loopafstand van het hotel, aan de rand van Lake Erie, ligt dit hypermoderne gebouw met een enorme verzameling rock-memorabilia. Van de kleding van Jimi Hendrix en de Beatles en lady Gaga tot de instrumenten van de Stones, the Byrds en Nirvana en nog véél meer. Schitterende fotocollectie, overal muziek natuurlijk en een aanstekelijk filmoverzicht met alle muziekhelden die in dit museum zijn opgenomen. De volle zaal barstte af en toe spontaan in meezingen uit als er een bekend nummer langskwam. Zelden zo’n inspirerend museum bezocht! En direct ná dit bezoek begon het congres, op donderdag 17 september om 18.00 uur, met een algemene introductie en daarna een buffet.

Een congres bij ICD is niet alleen waardevol qua informatie en nieuwe bronnen, maar ook door het leggen van contacten met collega’s uit meerdere landen. ICD is inmiddels gelieerd aan Canada, Nederland, Australie, Japan, en Engeland. Er is belangstelling vanuit Finland en Italië. Er zijn samenwerkingsverbanden met CHADD (National Resource on ADD http://www.chadd.org/) en NASMM (National Association of Senior Move Managers https://www.nasmm.org/). Wil je meer informatie en contacten in die richting, dan is een bezoek aan een ICD congres zeker de moeite waard. Zelf heb ik door mijn connecties bij ICD al twee keer een voordracht en training kunnen geven in Londen, en kreeg ik dit jaar expliciet toestemming om een organizing tool te mogen vertalen en gebruiken/verkopen. Ook zakelijk gezien werkt het dus in mijn voordeel.

De collega’s bij ICD vinden het altijd héél bijzonder als je van zo ver komt, en gaan heel ver om ervoor te zorgen dat je je welkom voelt. Voor komend jaar is het congres in Portland Oregon gepland. Ik heb de dagen al gemarkeerd in mijn nieuwe agenda. Wil je meer weten over dit congres? Houd dan deze link in de gaten: http://www.challengingdisorganization.org/conference/2016-conference

 

 Twee korte samenvattingen van het ICD congres:

Sessie 1: Unlocking the Secrets to Teens – David Marcus

Pulitzer prijswinnaar David Marcus sleepte ons mee op een ontdekkingstocht naar de druk die op tieners wordt uitgeoefend om te presteren op school en thuis en de invloed die dat heeft op hun leven en organisatievermogen. Als vader van een geadopteerde zoon met “een gebruiksaanwijzing”, gaf hij veel voorbeelden van maatschappelijke ontwikkelingen die de jongeren meer onder druk zetten dan ooit tevoren. Ik vatte zijn uitspraken als volgt samen:

-      Ouders zien pubers vaak als een probleem dat opgelost moet worden in plaats van mens-in-ontwikkeling. Een mentor buiten het gezin kan wonderen doen, of het nu een leraar is, of een sportcoach, een familievriend of een buurvrouw, ze kunnen kinderen én ouders helpen om de moeizame jaren door te komen.

tiener

-      Pubers van nu hebben meer moeite om hun leven te organiseren. Door alle gadgets raken ze sneller afgeleid, krijgen hun taken niet af door alle bliepjes en berichten. Bovendien worden ze lui door de zoekfunctie op alle gadgets, zodat “gewoon zoeken” naar iets dat ze in huis zijn kwijtgeraakt steeds moeizamer gaat.

-      Het verdwijnen van familiezaken en -bedrijven uit kleinere gemeenschappen (verdrongen door grote ketens) hebben veel invloed op gezinnen. Werk verdwijnt, vakantiebaantjes idem, de herkenbaarheid van een gemeenschap verandert en dat zorgt voor ontworteling van hele gezinnen. Als de ouders al moeite hebben zich daarin staande te houden, dan is dat nog heviger voor de jongeren.

-      Wanneer hebben we besloten dat al onze kinderen zouden moeten studeren? Dat legt onnodig veel druk op hen, terwijl een groot deel van de jeugd liever en beter een goed vak kan leren, want aan vakmensen is altijd behoefte. Moedig je kind aan om zijn/haar dromen te volgen, er zijn zoveel manieren om gelukkig te zijn en een goede carrière te hebben, los van academisch succes.

-      Het leren gebruiken van een agenda zou deel moeten uitmaken van de opvoeding, thuis en op school. Leren plannen en prioriteiten stellen helpt je op alle vlakken in je leven.

-      Hoge verwachtingen zijn het probleem van de ouders, die zou je niet op het bord van de pubers moeten leggen. Probeer de motivatie in je kind aan te boren, maar wees er op voorbereid dat er iets anders uit kan komen dan wat je verwacht.

-      Ouders verwachten dat scholen steeds meer opvoedkundige taken (inclusief organizing) op zich nemen, ook omdat ze zelf niet weten hoe het moet.

-      Stop de concurrentie met andere ouders over je kind, vooral op de nep-wereld van social media. Opvoeden is geen wedstrijd.

-      Een tussenjaar na de middelbare school kan wonderen doen voor een tiener, in dat jaar leren ze vaak heel veel over zelfstandig worden en goede beslissingen nemen.

-      Een verschillend niveau in scholing bij je kinderen maakt ze niet ongelijkwaardig aan elkaar.

-      Interessant artikel: http://thechoice.blogs.nytimes.com/author/dave-marcus/?_r=0

 

Sessie 2: Still Someone, Working with People who have Memory Loss – Margrit Novack

In 2015 maken 50 plussers 45% van de bevolking uit. Omdat veranderingen in het geheugen een normaal onderdeel zijn van het ouder worden, zullen professional organizers daar ook meer mee te maken gaan krijgen. Maar wat is normaal geheugenverlies? Wanneer moet je je zorgen gaan maken? Hoe help je iemand met beslissingen nemen, als een deel van het geheugen niet meer werkt zoals voorheen? Een boeiende presentatie, die me ook persoonlijk raakte door het verlies eerder dit jaar van mijn moeder die aan Alzheimer leed, en de veranderingen die ik bij mijn schoonmoeder zie.

Margit Novack, van NASMM vertelde boeiend en met compassie over haar oudere cliënten met geheugenverlies.

-      Er zijn leeftijd-gerelateerde veranderingen aan het brein, maar geheugenverlies is geen normale verandering. Normaal is: Je kunt best vergeten wat de naam van de film is die je eergisteren zag. Niet normaal is: vergeten dát je naar de bioscoop bent geweest.

-      Als je lijstjes maakt voor cliënten met geheugenverlies, zeg dan dat dat een normaal onderdeel van je werk is. Maak je klant niet beschaamd over het feit dat hij niet meer weet wat hij moet doen. Maak je lijstjes voor een familielid, zdementia 479678 640eg dan dat je het voor jezelf ook doet.

-      Uitspraak van een cliënt met abnormaal geheugenverlies: “als ik iets zeg, wordt er meteen geroepen dat het typisch Alzheimer is. Als een familielid precies hetzelfde zegt, wordt het niet opgemerkt of niet beschouwd als een dwaze uitspraak. Dat doet pijn.”

-      Ondanks geheugenverlies is en blijft het belangrijk om de mening van die persoon te vragen. Laat ze voelen dat ze meetellen. Beslis mét hen, niet óver hen.

-      Ga in het geval van abnormaal geheugenverlies niet de discussie aan of bijvoorbeeld een vakantie in Duitsland in 1992 of 1993 was. Je neemt het plezier van verhalen vertellen weg en daarmee een vorm van contact.

-      Vraag je cliënt met geheugenverlies: “wat is de beste manier waarmee ik je kan helpen iets te herinneren?”

-      Uitspraak Alzheimer-patiënt: “ik voel me als een smeltend ijsblok. Elke keer is er minder van mij over en op een dag zal ik als persoon helemaal weg zijn.”

-      Aangrijpende verhalen van mensen die worstelen met Alzheimer: http://www.healthline.com/health-slideshow/best-alzheimers-dementia-blogs

-      Een mooi voorbeeld van mensen met geheugenverlies blijven betrekken bij activiteiten is het volgende verhaal: Eleanor en haar moeder schreven altijd samen de kerstkaarten. Toen moeder niet meer kon schrijven, maar nog wel kon praten over de mensen aan wie ze wilde schrijven, schreef Eleanor de kaarten. Het jaar erna kende moeder de mensen in het adresboekje ook niet meer, maar plakte nog wel de postzegels. Op die manier werd de traditie en het contact in stand gehouden op het niveau dat paste bij moeder. Neem niet te snel iets helemaal uit handen is dus het motto.

 

 Bewaren of houden: wat geeft de doorslag?

Iedereen die bezig is geweest met D’ruitdaging, of die zomaar overbodige spullen weg wil doen, loopt een keer tegen iets aan, wat grote twijfel oproept. Moet je het houden of kan het weg? Wat geeft nou uiteindelijk de doorslag? In dit artikel licht ik een tipje van de sluier op.

Misschien nog nodig?

Soms is het handig om inderdaad iets (extra’s) te bewaren. Als je het vaak gebruikt en snel verslijt of binnen nu en korte tijd nodig hebt om mee te klussen. Vaker echter is het een smoes. De meeste dingen zijn heus nog wel te krijgen als je ze “ooit” nodig hebt. En al die projecten in de toekomst, waar je die spullen voor bewaart, komen BOVEN op al die andere projecten die je in de komende jaren gaat verzinnen. Je huis en je agenda groeien er kortom van dicht!

Zonde om weg te doen, het was duur!

De economische waarde alleen mag nooit een reden zijn om iets te houden. Een duur kunstwerk bijvoorbeeld dat je afschuwelijk vindt, geef je toch geen plek in je huis? Een prijzige jurk uit een sjieke boetiek, die je van geen kant staat, laat je toch niet in de kast hangen? Verkoop het, geef het weg of doneer het aan een goed doel. Zo’n jurk laten hangen, vermeerdert de waarde heus niet!

Ik laat het nog repareren!

Als je het echt zo belangrijk vond, had je dat al lang laten doen! Vertel mij niet dat je die kapotte  keukenmachine nog wilt laten repareren, als hij al anderhalf jaar staat te verstoffen in je berging. Heb je iets in huis, waarover je twijfelt om deze reden, regel dan deze week nog een reparatie (repaircafé?) of gooi het meteen weg / breng het naar de kringloop.

Cadeau gekregen

Het kan inderdaad pijnlijke situaties opleveren als je een gekregen cadeau de deur uitwerkt. Krijg je iets dat je echt niet mooi vindt, vraag dan eerst of je het mag/kunt ruilen. Zo niet, geef het dan weg aan iemand die er wel blij van zou worden of breng het naar de kringloop. Dat lelijke schilderij aan de muur laten hangen, omdat je anders tante Cora op haar ziel trapt, betekent alleen dat tante Cora blijkbaar meer baas is in je huis, dan jij zelf! Beschouw de intentie als het cadeau en laat het voorwerp gaan als het je niet gelukkig maakt.

Reserve

Ik ken mensen die drie kapotte modems in de kast hadden liggen, als reserve voor het ene modem dat in gebruik was en de nog werkende eerste reserve. Waar is daar de logica? Je denkt toch niet serieus dat je jaren oude modems laat repareren als je al twee werkende exemplaren in huis hebt?

Verzamelingen

Ook verzamelingen zijn niet per definitie onschendbaar als je aan het opruimen bent. Zelf verzamelde ik ooit antieke poesieplaatjes en poesiealbums. Tot ik me realiseerde dat ik al jaren niks nieuws had gekocht en er eigenlijk niets meer mee deed. De albums verkocht ik aan een echte verzamelaar die er een website aan wijdt, de plaatjes vonden hun weg naar andere verzamelaars en de 10 allermooiste plakte ik in een dagboek. Dus die sigarenbandjes, postzegels,  bierdoppen of antieke garenklosjes horen eigenlijk alleen in je huis, als je plezier beleeft aan de verzameling, er tijd, geld en moeite in wilt steken en er blij van wordt. Zo niet, doe er dan een ander een groot plezier mee!

Wel bewaren

Sommige dingen moet je om wettelijke redenen bewaren, zoals trouwboekjes, inentingsbewijzen, arbeidscontracten, testamenten of adoptiepapieren. Andere dingen zijn ook logisch: alles wat je echt nodig hebt om je huishouden te laten draaien. Wees wel kritisch: houd alleen de beste, meest praktische en mooie spullen, het is echt niet nodig om drie knoflookpersen in de la te laten liggen.

Heel kort door de bocht: houd alleen in huis wat je gebruikt, wat je mooi vindt of waar je blij van wordt. Daar zijn natuurlijk heel veel uitzonderingen op mogelijk en ik geloof je meteen, zonder dat je mijn mailbox volstort met voorbeelden. De bovenstaande redenen slaan vooral op de meest gangbare spullen in huis, en nog niet zo zeer voor alles waar een grote emotionele waarde aan hangt (en dat je toch niet mooi vindt). Daar zal ik het in een ander yournaal nog wel eens over hebben!

En ja, soms krijg je spijt. Maar je kunt beter spijt hebben over twee “foute” beslissingen als je 100 dingen wegdoet, dan alle 100 dingen bewaren, uit angst fouten te maken!

 

 Nieuw boek en een nieuwe App op de markt over verzameldwang

 

 Er is een nieuw engelstalig boek over verzameldwang verschenen. Het heet "Overcoming Hoarding" en is geschreven door Satwant Singh, Colin Jones en Margaret Hooper. Het boek is een zelfhulp gids waarin gebruik gemaakt wordt van cognitieve gedragstherapie. Ook familie en vrienden van problematische verzamelaars vinden in dit boek informatie en tips en technieken om te kunnen helpen bij deze stoornis. ISBN: 9 781472 120052

Daarnaast is er door een team van deskundigen (LifeMattersConsultancy) ook een App ontwikkeld over verzameldwang: Reclaim your space and life. Zeer de moeite waard om op moderne wijze de strijd met problematisch verzamelen aan te gaan.

 

Koopverslaving: wel duur, geen grap!

 Iemand met koopverslaving wordt vaak een beetje lacherig een shopaholic genoemd. Dat klinkt in elk geval vriendelijker en minder veroordelend. Het lijkt ook of het probleem hiermee minder erg wordt. Voor kooplustige mannen wordt dan vaak de term "verzamelaar" gebruikt, alsof het kopen daardoor een goedgekeurd wordt en een meer verheven karakter krijgt. Vrouwen doen zogenaamd aan "retail therapy" om van hun zielige bui af te komen. Voor beide seksen geldt dat er wordt gekocht om de kloof te dichten tussen wat je hebt en wat je wílt hebben. Er wordt gekocht om meer te lijken op wat of wie je zou willen zijn, om erbij te horen of om een pestbui mee te verjagen. Je geeft spullen daarmee de macht te bepalen wie je bent en hoe je je voelt.

Voor mensen met koopverslaving gaat het om de kick van het kopen, niet om het nut of plezier van gebruik. Heel veel van hun aankopen belanden met tas en al in een hoek en worden nooit gebruikt. Je wilt niet weten hoeveel producten met labels en prijskaartjes eraan ik bij mijn cliënten heb gezien. Planken vol shirts die nooit gedragen worden, tassen vol cadeautjes voor anderen, die nooit op de plaats van bestemming aankomen.

Lijden aan koopverslaving is écht lijden. Het gedrag heeft verwoestende invloed op financiën, relaties, prestaties op school of werk, je emoties, persoonlijke en spirituele ontwikkeling én op je huis. Ook het milieu lijdt door onnodige en excessieve consumptie. Niet zelden leidt het onblusbare koopgedrag tot schulden, depressie en een compleet vertekend zelfbeeld. Kopen is zelden of nooit de oplossing voor het probleem.

Definitie

Er is sprake van koopverslaving als er zoveel tijd, energie en/of geld wordt besteed aan de koop-activiteit, dat iemand ernstig belemmerd wordt in het normale dagelijks functioneren. (vrije vertaling van de definitie van Dr April Lane Benson).

Het weerstaan van de verleiding

Ook mensen die niet aan koopverslaving lijden, worden "erin geluisd" door de verkopers. Reclamemakers laten ons geloven dat we "recht hebben op luxe", dat je slimmer, mooier, slanker en populairder wordt met hun product. Voor mensen die minder stevig in de schoenen staan, zijn die boodschappen onweerstaanbaar.

De aanbiedingen in de winkels, van drie-halen-twee-betalen, van korting-op-korting, van de koppeling met andere producten, van hamsterweken tot bulkpartijen, zijn allemaal bedoeld om de winkeliers rijk te laten worden, niet om jou gelukkig of tevreden te maken! En als je 50% korting krijgt op een artikel dat je niet nodig hebt, maar wel koopt…heb je geen 50% bespaard, maar 100% teveel uitgegeven!

De winkels zijn speciaal ingericht om je te verleiden. Van duurdere producten op ooghoogte en goedkopere onderin, tot expres smalle doorgangen maken, zodat de winkel sneller druk lijkt (en dus populair). Dat noemen ze de butt-brush-factor. En kende je het foefje dat de meeste mensen met hun rechterhand spullen uit een rek pakken, en daar dús de duurdere luxe artikelen liggen? Uiteraard worden we ook door een uitgekiend pakket van kleuren, geuren, geluid en door grappige reclames gelokt. Wie jou kan laten lachen in een winkel, heeft meer kans om je iets te verkopen!

Wanneer ben je koopverslaafd?

Je kunt met allerlei tests op internet al een aardige indruk krijgen of je in de gevarenzone zit of niet. Google maar eens op de Richmond Compulsive Buying Scale of de Compulsive Buying Scale van Valence, D’Astous en Fortier, zij geven een prima indruk. Maar…alleen een ervaren therapeut kan de correcte diagnose stellen! Schrik je van de uitkomsten, vraag dan eens om raad bij iemand die je vertrouwt: een familielid, een vriend(in) of je huisarts.

Handig hulpmiddeltje 

Dr April Lane Benson, gespecialiseerd psychiater stelde zes vragen samen die je jezelf zou kunnen stellen vóór je een nieuwe aankoop doet die niet op je lijstje staat. Print de vragen desnoods uit en plak ze aan de binnenkant van je portemonnee of op de voorkant van je creditcard.

 1. Waarom ben ik nu hier?
 2. Hoe voel ik me?
 3. Heb ik dit nodig?
 4. Wat gebeurt er als ik nog even wacht?
 5. Hoe ga ik dit betalen?
 6. Waar bewaar ik het als ik thuis kom?

Wat kun je nog meer doen?

 1. plak een nee-nee of een nee-ja sticker op je brievenbus zodat je geen reclame meer krijgt. Wat je niet ziet, kan je ook niet verleiden
 2. laat je betaalpassen thuis en neem alleen afgepast contant geld mee: "plastic geld" geef je veel gemakkelijker uit
 3. zet de televisie op teletekst tijdens reclameblokken
 4. gebruik een goede spamfilter en pop-up-blocker voor je computer, dat houdt reclames tegen
 5. meld je aan bij het bel-me-niet-register
 6. zeg catalogi van (internet)winkelbedrijven op, ook de digitale!
 7. houd een maand een dagboek bij: wat heb je gekocht en hoe voelde je je ervoor en erna. Zie je een patroon?
 8. stop met handelen op marktplaats en eBay e.d. Ook al wil je er dingen verkopen, de verleiding van andere aanbiedingen is vaak te groot
 9. stop een kookwekker in je tas als je de stad in gaat die om de 15 of 30 minuten afgaat, zodat je gewaarschuwd wordt: waar ben je nu mee bezig?
 10. schrijf eens op wat je allemaal al hebt gekocht. Zwart-op-wit zien van je overvloed kan heel ontnuchterend werken
 11. vul in geen enkele winkel of internetsite meer je naam en (e-mail)adres in. Als ze je niet kennen, kunnen ze je ook niet verleiden met aanbiedingen
 12. ga je winkelen? Neem een vriend(in) mee die je kan beschermen tegen teveel uitgeven. Ben hier open en eerlijk over: je hebt iemand nodig die jou kan tegenhouden!
 13. realiseer je dat verkopers níet je vrienden zijn, ook al doen ze nog zo aardig. Ze zijn alleen geïnteresseerd in jouw geld en hun provisie

Leestips:

De (Engelstalige) boeken van Rick Segel, een expert op het gebied van koopgedrag en Dr April Lane Benson, psychiater en voormalig koopverslaafde.

Wil je in het Nederlands meer lezen over koopverslaving, zoek dan in je plaatselijke bibliotheek naar het boek ‘Shoppen’ van Carien Karsten. Het is helaas niet meer in druk verkrijgbaar, maar tweedehands wordt het nog wel eens aangeboden. Lenen is in verband met dit artikelen natuurlijk wél beter ;-)

 

 Prijsvraag m.b.t. Yourganize Facebook Pagina

 Yourganize is op zoek naar een nieuwe omslagfoto voor de Facebook Pagina. Op dit moment is dat een rijtje boeken over hoarding, chronische desorganisatie, ADHD en nog wat meer. Dat laat wel zien waar mijn interesse en specialisaties liggen, maar écht aansprekend, vrolijk, kleurrijk of motiverend ziet het er niet uit. Wat vind jij qua beeld nou passen bij mij, mijn beroep, en specifiek Yourganize? Het is het handigst als je je reactie op de Facebook-pagina van Yourganize onder het betreffende bericht zet. Een voorbeeld erbij is natuurlijk ook fijn. Eventuele foto's moeten i.v.m. copyright wel vrij te plaatsen zijn. Heb je geen Facebook, stuur je idee dan per e-mail op. Laat vóór vrijdag 8 mei, 12.00 uur iets weten, dan maak ik de winnaar op maandag de 11e bekend. Je kunt een leuk organizing-hebbedingetje als prijs winnen.

vakliteratuur

 Praktische veranderingen op til bij Yourganize

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt door Bep Lieberom van Burolibre om een aantal praktische zaken op de website aan te passen. Sommige acties van Yourganize werden namelijk zó succesvol dat automatisering van processen hard nodig was, ik denk bijvoorbeeld alleen al aan de bijna 2200 aanmeldingen voor D'ruitdaging 2015! Inschrijvingen, die tot nu toe met de hand werden bijgehouden en verwerkt, gaan vanaf nu/zeer binnenkort via een ander programma lopen, de nieuwsbrief en de dagelijkse opdrachten voor D'ruitdaging worden ook op een andere manier verstuurd en betaalprocessen voor bestellingen worden aangepast en gemakkelijker gemaakt voor koper (jij) en leverancier (ik). Het kan dus gebeuren dat je in deze tijd een ánder soort reactie krijgt op een inschrijving of een mail, dan je tot nu toe gewend bent. Ik hoop dat je even geduld hebt tot alles vlekkeloos verloopt. Lees in de tussentijd vooral lekker hier in het Yournaal, kijk op de Facebookpagina van Yourganize (met vrijwel élke dag nieuwtjes en ideeën) en laat vooral van je horen als je een goed idee hebt.

In de tussentijd werk ik zelf hard aan D'ruitdaging, een workshopmiddag in september en nog twee verrassingen voor alle fans van D'ruitdaging. Houd je mailbox en de website dus in de gaten, ik laat je snel meer weten!

 

Cursus "Hoarding in mijn familie" opnieuw aangeboden

Afgelopen januari ging in Eindhoven de eerste cursus "Hoarding in mijn familie" van start. De cursus, bedoeld voor familieleden en goede vrienden van problematische verzamelaars of "hoarders", richt zich op kennis én praktijk over deze ernstige stoornis. In vier avonden gaat Yourganize in op achtergronden en opruimmethoden, maar is er zeker ook ruimte voor uitwisseling van eigen ervaring. De deelnemers aan deze eerste cursus waren erg enthousiast over de praktische toepasbaarheid, de waardevolle informatie, maar ook het kijkje in het eigen (soms niet zo handige) gedrag richting hun verzamelende familieleden. De cursus werd door de deelnemers voor inhoud en presentatie gemiddeld met een 9,6 beoordeeld.

Tijdens de eerste cursusavond leer je wat hoarding nu precies is, en welke andere stoornissen vaak samengaan met hoarding. De tweede avond is gericht op respect- en succesvolle communicatie met je familieleden en motivatie. De derde avond is gericht op samenwerken met anderen / professionals en de vierde avond tenslotte biedt allerlei praktische strategieën en methoden om op te ruimen. Deze cursus is alleen in zijn geheel te volgen. In een groep van minimaal 5 en maximaal 20 deelnemers krijg je veel informatie, leer je van de docent, maar zeker ook van elkaar, en kun je je zorgen en je successen met elkaar delen. De docent is op de hoogte van recente ontwikkelingen en kan je dus helpen met allerlei vragen.

Eerstvolgende cursusdata zijn (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen):

Donderdag 8, 15, 22 en 29 oktober 2015. De avonden beginnen om 19.30 en duren tot 21.30 uur.Leslokatie is Wijkcentrum 't Slot, Kastelenplein 167 in Eindhoven. De kosten bedragen € 99,95 per per persoon.

Heb je interesse in deze cursus? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van "Hoarding in mijn familie" en met je volledige naam en adres. Ik houd je dan op de hoogte van het nieuws en stuur je tzt een definitieve uitnodiging.

 

 Pubers en Opruimen, een onmogelijke combinatie?

Ze zijn er wel, de pubers die een opgeruimde, frisse slaapkamer hebben en die schijnbaar zonder moeite en ouderlijk gemopper bijhouden. Ik ken er welgeteld één. Bij alle anderen is het geregeld een bonte mengelmoes van schone en gedragen kleding, schoolboeken, muziek, nieuwe aankopen en alles wat ze verder kwijt zijn of geleend hebben en wat jij dus kwijt bent. En weet je wat? Daar is eigenlijk niks mis mee. Rare uitspraak misschien voor een professional organizer. Voor pubers zitten er namelijk twee kanten aan de rommel. Op de eerste plaats missen ze letterlijk het vermogen nog om zulke dingen te plannen of ordenen (die uitzondering dus daargelaten). Hun hersenen zijn nog niet volgroeid en laten nou net functies als vooruit plannen en consequenties overzien laat aangelegd worden in het brein. Op de tweede plaats is het een manier om je te onderscheiden van of af te zetten tegen je ouders. Dat gebeurt met kleding, muziek en vrienden, en dus ook met opruimen. Wil JIJ dat ik opruim, mam? Dan doe ik dús precies het tegenover gestelde! En hoe meer druk je als ouder uitoefent, hoe dieper de hakken in het zand gaan, tot loopgraaf-diepte toe. Daar wint niemand dus bij.

Motivatie

Je kunt pas afspraken met je puber maken over opruimen en schoonhouden, als je puber daar zelf aan toe is én in staat is daarover afspraken te maken. Dat klinkt een beetje alsof je jaren zult moeten wachten. Maar eigenlijk is het heel simpel : je puber zal pas meewerken als hij of zij er eigen voordeel in ontdekt. Want opportunistisch zijn ze wel! En dat voordeel is niet zozeer dat jij stopt met zeuren, maar dat je puber ontdekt dat hij zijn vrienden liever ontvangt in een kamer die niet bezaaid is met troep. Wacht maar tot ze een keer verliefd worden: geen grotere afknapper dan de kamer van je liefje bedekt zien in vuil ondergoed en lege colablikjes. Ze merken soms ook dat het schoolwerk betere punten oplevert, omdat ze niet elke keer een half werkstuk kwijt zijn. Of dat door een betere organisatie, meer tijd overblijft voor een favoriete hobby. Er moet dus altijd een positieve winst zijn. (geen ouderlijk gezeur is ook winst, maar heeftwél  negatieve oorsprong)

Jouw systeem of het mijne ?

Daarnaast heeft het weinig zin om je kind JOUW opruimsysteem aan te leren. Net zomin als ik mijn cliënten kan en wil opleggen om een vast systeem te volgen, kun je een puber niet leren opruimen volgens jouw regels. Bespreek de randvoorwaarden (alle was in de wasmand en eens per week de vloer leeg, maar laat hem of haar eigen methoden ontdekken. Tips geven mag natuurlijk, maar verwacht niet dat ze altijd worden opgevolgd. Ja, soms zullen de methoden van je kind je ontzettend omslachtig voorkomen of onlogisch, maar als het werkt…laat het dan gewoon zo gebeuren! Jij doet je eigen huishouden waarschijnlijk ook anders dan je ouders! (dat was een sterk punt toen ik vond dat mijn moeder teveel zeurde!)

Vuile was

Je mag natuurlijk wel melden dat je alleen die kleren wast, die je in de wasmand ziet liggen. En wees dan ook consequent. Komt je kind klagen dat er geen schone kleren meer in de kast liggen, maar ligt de vloer bezaaid met vuile kleren, dan is dat gewoon niet jouw probleem.  Je kind leren om zelf de was te doen is natuurlijk ook een optie! Maak een eenvoudige kaart met wassymbolen, de kleur van het wasmiddel en de soorten was en plak die op of bij de wasmachine. Daar heb je op meer manieren profijt van. Mijn zoon heeft jaren geleden de neiging gehad om alles wat ie een half uur droeg en niet meer aanwilde, op de grond te gooien. Daarna mikte hij alles in de wasmand als ik vroeg of hij zijn kamer wilde opruimen. Het kostte welgeteld 1 ronde van zelf zijn eigen was doen : tot en met strijken en opbergen toe, om hem te laten zien dat de was toch wel erg veel werk opleverde. Daarna is het nooit meer zo erg geweest!

Ruis op de radio

Elke dag zeuren over een rommelige kamer werkt ook niet. Je gezeur wordt een soort slecht afgestelde radio: je wordt wel gehoord, maar niet verstaan. Beperk jezelf tot het verzoek dat bijvoorbeeld eens per week de kamer min of meer opgeruimd en de vloer leeg moet zijn omdat er gestofzuigd moet worden. Heb je een poetshulp, dan is de dag voor ze komt, een mooi moment om een kwartiertje of langer schoon schip te maken. Want hoewel veel pubers een broertje dood hebben aan opruimen, ze vinden een schone kamer wel prettiger dan een stoffig hol !

Always look on the bright side of life

Blijf positief: het is heel gemakkelijk om alleen de ongeorganiseerde kanten van je kind te zien. Maar neem van mij aan dat  iedereen wel ergens georganiseerd is. Hoe sloddervosserig ook, misschien komt je kind wel altijd op tijd of kookt ie elke week een dag voor je. Zeg daar dan iets aardigs van. Is de kamer onverwacht ineens wel opgeruimd, geef dan een positief commentaar (Wat heb je het hier lekker fris en ruim gemaakt) in plaats van een verkapte sneer (nou nou, zo ziet het er anders ook niet uit, heb je wat van me nodig of zo?) Een goede vriendin, met ruime ervaring met rommelige pubers, raadde me ooit aan om te kiezen waar je echt een punt van maakt. Is die kamer nou echt ZO belangrijk ? Zolang je kind het naar vermogen goed doet op school, gezond is, leuke vrienden heeft en zich verder thuis verder redelijk sociaal gedraagt, mag je in je handen knijpen. Er zijn al genoeg punten van discussie, weeg af of die rommelige kamer echt het belangrijkste is om er een gevecht over aan te gaan! Trek desnoods die deur letterlijk dicht, zodat je de rommel niet ziet.

Alleen als er echt muffe luchten onder de deur door komen, of muizen ineens vaste inwoners van je huis worden door de kruimels op de puberkamer, mag je ingrijpen met een ultimatum:door stank of erger nog, schimmel of beestjes, krijgt iedereen last van zo’n rommelige puberkamer.

Tot slot

Als puber kreeg ik zelf de kans niet om een zootje te maken van mijn kamer, mijn moeder ruimde wel op als ik het niet deed. En omdat ik er een gruwelijke hekel aan had als iemand anders aan mijn spullen zat, deed ik het onder protest zelf maar. Dat heb ik in mijn studententijd wel ingehaald, de stapel vuile was bereikte af en toe astronomische hoogten. En als je kijkt hoe ik nu woon en vooral wat ik doe voor mijn werk….is het toch goed gekomen. Bij de meeste mensen, zelfs bij pubers, gaat op een gegeven moment de knop echt om. En soms moet je daar als ouder gewoon stilletjes op gaan zitten wachten.

even geduld

 

 Lezing: "Hebben en houden, wanneer is het genoeg?"

Op vrijdag 27 februari a.s. geeft Yourganize een lezing over "Hebben en houden, wanneer is het genoeg?"

We hebben of bewaren spullen omdat ze nuttig zijn, of zijn geweest. We houden vast aan dingen omdat ze ons doen denken aan dierbare mensen of momenten. Loslaten van “het ding” betekent misschien wel dat onze herinnering sneller vervaagt. We bewaren spullen omdat we dénken dat we er ooit nog iets mee gaan doen. Ze voeden onze dromen over meer tijd, meer creativiteit, over wie we zijn en zouden willen zijn. En tenslotte hebben we spullen in huis omdat we ervan genieten. Omdat ze mooi van vorm of kleur zijn, fijn aanvoelen, lekker ruiken, kortom: omdat ze onze zintuigen kietelen.

Op zich is daar allemaal niets mis mee. We hebben en halen allemaal spullen in huis die aan bovengenoemde criteria voldoen. Maar we missen in toenemende mate een belangrijke vaardigheid, namelijk het laten gaan van spullen die hun doel gediend hebben. Spullen die niet meer nodig zijn, die nodige ruimte in onze huizen innemen, waardoor we steeds minder ruimte, tijd en geld overhouden en niet meer tevreden zijn. We houden soms zoveel in huis, dat we het er letterlijk en figuurlijk benauwd van krijgen.

In haar lezing gaat Hilde in op de achtergronden van “hebben en houden”, de oorzaken en gevolgen, de keuzestress die erbij komt kijken en allerlei (drog)redenen waarmee we onszelf voor de gek houden. Uiteraard komen veel voorbeelden uit de praktijk voorbij en word je zelf ook aan het denken gezet. Wie kan zichzelf ná deze lezing nog tegenhouden om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan?

De lezing begint om 20.00 uur. Entree bedraagt € 7,50 inclusief drankje en hapje. Aanmelden is niet nodig. Locatie van de lezing: Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5, Vught.

Lambertus intern 2

Interactieve training over Hoarding, Veiligheid en Ethiek in Londen

Op donderdag 12 maart a.s. geeft Yourganize een interactieve training over Hoarding, Veiligheid en Ethiek in Londen. Tussen 9.30 en 17.00 uur leren deelnemers o.a. de achtergronden en gevolgen van deze psychiatrische stoornis en aanverwante stoornissen kennen, praten we over effectieve communicatie, samenwerken in groepsverband en praktische opruimstrategieën. De middag wordt besteed aan veiligheid in het werk met en voor cliënt en organizer en ethische kwesties waar organizers mee te maken krijgen als ze werken met kwetsbare doelgroepen. De voertaal is engels. Aanmelden kan via deze link

 

 Opruimen met je kind: tien top tips

1. Er is niet één opruimsysteem dat voor alle kinderen werkt. Ook al is je oudste kind een Pietje Precies, dat wil niet zeggen dat nummer 2 het op precies dezelfde manier kan of wil doen. Kijk naar methoden die bij de persoon passen, en pas je kind niet aan op de kast of mandjes die je toevallig al in huis hebt.

2. Kinderen willen liever goede voorbeelden dan kritiek. Vragen of eisen dat je kind zijn of haar kamer opruimt, terwijl jij er zelf in de slaapkamer of woonkamer een rommeltje van maakt, werkt natuurlijk niet. Waarom zou je kind dan luisteren?

3. Geef kleine en overzichtelijke opruim-opdrachten. "Wil je alle boekjes terugzetten in de kast" of "stop je alle auto's terug in de mand?"werkt beter dan "ruim je spullen nou eens op". Die laatste opdracht is te breed, te algemeen en niet specifiek genoeg.

4. Gooi alleen in overleg met je kind of nog liever sámen, spulletjes weg. Als je tijdens schooltijd met een vuilniszak door zijn kamer gaat, leert je kind nog niet zelf opruimen én je toont geen respect voor zijn eigen keuzes.

5. Geef een kind eens "niet-tastbare" beloningen of cadeautjes. Een abonnement voor het zwembad, een dagje uit, samen naar de film, extra voorlees-tijd: je kind geniet daar net zoveel van, en het leidt niet tot extra spullen die opgeruimd moeten worden.

6. Leer je kind om speelgoed te bewaren bij de plek waar het gebruikt wordt. Als er altijd in de woonkamer gespeeld wordt, maar de manden met speelgoed staan op de slaapkamer, is het voor een kind teveel werk om op te ruimen. Denk aan een kleuterklas: daar liggen de knutselspullen ook in de knutselhoek!

7. Wat wint je kind bij een opgeruimde kamer? Meer rust? Minder speelgoed kwijt of kapot? Minder gemopper? Gemakkelijker vriendjes uitnodigen? Zijn eigen voordeel motiveert meer dan jouw frustraties.

8. Noem speelgoed en knutselspullen bij de juiste naam als je wilt dat je kind opruimt. Vermijd woorden als rotzooi of rommel. En noem je kind geen sloddervos, rommelkont of luilak: voor je het weet, gaat hij het nog geloven ook (en gedraagt zich ernaar!)

9. Zoek eerst samen uit wat je kind wil bewaren. Koop pas daarna opbergmateriaal. Dozen, manden of kasten die niet “passen” worden zelf rommel!

10. Blijf positief en moedig je kind aan. Rommel wordt namelijk zelden veroorzaakt door luiheid!

messy-playroom

Trainingen over Hoarding, voor problematische verzamelaars, familieleden en professionals

Hoarding, ook wel verzameldwang of problematisch verzamelen is een ernstige stoornis, die ongewild voor veel leed zorgt in families en veel struikelblokken bij professionele hulpverleners. Als organizing-specialist op dit vakgebied, biedt Yourganize vanaf 2015 drie verschillende trainingen aan: voor de problematisch verzamelaar zelf, voor famlieleden die op een constructieve manier willen helpen of op zijn minst begrijpen waar ze mee te maken hebben, en voor professionals die soms niet verder komen in hun werk. Op de homepage van Yourganize vind je een folder met meer informatie over deze cursussen/trainingen en onder het tabje "hoarding" staan data voor 2015 vermeld. Wil je eerst meer weten voor je je aanmeldt, neem dan even contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 hoarding-buried-alive-tlc

Top Tien Tips voor je handtas

1.  Gebruik alleen tassen die praktisch én mooi zijn en doe de rest de deur uit. Let op grootte, draagcomfort en indeling. Wees rigoreus: elke tas die  je een jaar niet hebt gebruikt, kan waarschijnlijk weg.

2. Haal je huidige handtas helemaal leeg. Gooi alle rommeltjes meteen weg. Probeer zo min mogelijk in de tas terug te stoppen. Neem bijvoorbeeld 1 neutrale lippenstift die overal bij past in plaats van 3 verschillende. Hetzelfde geldt voor sleutels (zijn al die sleutels aan die zware bos altijd nodig?), papieren, pasjes en persoonlijke verzorgings-spullen.

3. Vind je briefjes in je tas met dingen die je niet mag vergeten, schrijf ze dan nu meteen in je agenda en gooi het briefje weg. Nog handiger: stop een klein notitieboekje in je tas voor dit soort aantekeningen, dan houd je alles bij elkaar.

4. Gebruik een apart mapje of visitekaart-houder voor alle winkelpasjes, zodat je portemonnee niet zo uitpuilt.

5. Ben je toe aan een nieuwe schoudertas? Kies er zo mogelijk een met een lichtgekleurde voering, dat maakt het zoeken gemakkelijker.

6. Gebruik geen te kleine tas. Die wordt waarschijnlijk volgepropt, waardoor je minder gemakkelijk vindt wat je nodig hebt óf de helft valt eruit als je iets wilt pakken.

7. Gebruik ook niet een te grote tas. Hoe meer ruimte, hoe meer spullen! Denk aan je schouders, er zijn genoeg vrouwen die met een tas van een paar kilo rondlopen!

8. Maak slim gebruik van vakjes om je spullen altijd op dezelfde plek in je tas op te bergen, dat scheelt zoeken. Zijn er geen aparte vakjes, overweeg dan om kleine (toilet- of make-up) tasjes te gebruiken om bepaalde dingen bij elkaar te houden. Dit maakt ook het overhevelen naar een andere tas gemakkelijker.

9. Kies accessoires (portemonnee, sleutelhoesje) in felle, verschillende kleuren om het zoeken gemakkelijker te maken.

10. Ruim je tas élke week helemaal uit. Kijk dan ook meteen in je portemonnee voor bonnetjes die weggegooid of gearchiveerd moeten worden. Elke week 5 minuutjes orde scheppen in je tas, geeft een zee van ruimte!

cluttered-pocketbook 40

 

Stressvrije Feestdagen in 2014!

Veel stress rond de feestdagen ontstaat omdat we het graag “perfect” willen doen. We zien in woonbladen perfecte huizen die perfect versierd zijn. We zoeken naar het perfecte cadeau, de perfecte outfit, we willen graag een kerstdiner op tafel zetten waar een jaar later nog over gepraat wordt. We nemen feestdagen uit andere landen over, compleet met versiering, van Halloween tot Thanksgiving, in een toch al roerige periode van het jaar. Of we houden vast aan familietradities, ook al betekent het dat je drie dagen na elkaar in de keuken staat of uren in de auto zit op weg van diner naar diner. Is het op die manier ook nog leuk voor jou zelf?

Vanaf september liggen de pepernoten al in de winkels en kort daarna vliegen de kerstballen je om de oren in warenhuizen en bouwmarkten. Aan de ene kant is dat verwarrend. Je voelt je zich misschien wel opgejaagd. De seizoenen lijken steeds meer in elkaar over te lopen zonder duidelijke grenzen. Aan de andere kant is het ook een startschot om op tijd met de voorbereidingen te beginnen. Als je niet alles in de laatste week hoeft te regelen, leveren de feestdagen in elk geval veel minder stress op. En daardoor geniet je zelf ook meer! Met de volgende ideeën kun je een aantal mogelijke stressfactoren gemakkelijk de baas.

Allereerst: wat wil je zelf? Bedenk eens hoe je de laatste weken van 2014 wilt invullen. Hoe realistisch is dat? Kun je het regelen zonder al te veel moeite? En als mensen in je omgeving gaan tegensputteren omdat “we het al jaren op deze manier doen”, kijk dan eens of het mogelijk is om de tradities een beetje aan te passen. Mensen veranderen, gezinnen veranderen, relaties veranderen. Traditie is prima, een keurslijf niet.

Goed, over naar praktische zaken!

Wat zet je op tafel?

December is bij uitstek een maand van gezelligheid, samen zijn met familie of vrienden en vooral extra lekker en uitgebreid koken. Plan je menu’s voor zulke bijzondere avonden ruim tevoren. Kies niet te ingewikkelde maaltijden en ga zeker geen heel nieuwe gerechten uitproberen. Niets is erger dan een kamer vol gasten en een keuken vol zwarte rook.

Krijg je veel gasten, overweeg dan een “potluck-diner”. Spreek af dat iedere gast iets te eten meebrengt. Als je dat wel een beetje coördineert, voorkom je dat er 5 pannen soep op tafel komen of dat iedereen tegelijk de oven nodig heeft. Een gezellige sfeer is tenslotte belangrijker dan een culinair hoogstandje van 8 gangen waarbij jezelf verlept van de kookdampen aan tafel zit.

Kies gerechten die je tevoren kunt maken en invriezen of gerechten die je op de dag zelf alleen hoeft op te warmen, zoals een heerlijke stoofpot. Zo sta je niet de hele avond in de keuken en kun je gezellig met de gasten praten. Ook de stress van “mislukken” is dan weg.

Maak een deel van het menu zelf en kies voor andere onderdelen uit de feestmaaltijden in de supermarkt. Er zijn heerlijke verse soepen, gemarineerd vlees dat alleen nog in de oven hoeft of een speciaal nagerecht uit de diepvries of van de bakker.

Heb je er plezier in om alle menu’s alleen te bedenken, de boodschappen te doen en te koken...ga je gang! Besteed dan andere taken rond de feestdagen wel uit. Wil je er een echt familie- of groepsdiner van maken, laat dan elk lid van het gezelschap een deel van het menu bedenken, de boodschappen ervoor doen en zelf klaarmaken. Betrek ook kinderen hierbij. Als alternatief kun je lootjes per gerecht trekken, net zoals met sinterklaascadeautjes. De uitkomst is vaak verrassend en bijzonder smakelijk! Stem de gerechten wel beetje op elkaar af om dubbele uitgaven voor dezelfde ingrediënten te voorkomen.

Kook je liever helemaal niet zelf en wil je uit eten in een restaurant: reserveer dan tijdig! Sommige restaurants zijn al vanaf begin november volgeboekt voor de kerst.

Christmas place setting 3 450

Boodschappen doen

Voorkom dat je de dag voor kerst nog in de rij moet staan in de winkel, of nog naar 6 adresjes moet voor de vis, de paté, de bloemen, de rosbief of dat heel speciale ijs dat nergens anders te krijgen is. Plan van achteren naar voren: wat is de dag dat je absoluut alles in huis wilt hebben en plan de boodschappen dan “achterwaarts” op de kalender. Bestel indien mogelijk tevoren al bij slager, bakker of traiteur en spreek af wanneer je het komt halen. Dat scheelt veel wachttijd.

Laat je boodschappen bezorgen, zoals een aantal winkelketens doet, reserveer dan indien mogelijk nu al een datum. Als je te lang wacht, zit de planning vol. Probeer een week voor de kerstdagen de houdbare boodschappen in huis te hebben, zodat je vlak voor kerst alleen nog de hoogst noodzakelijke verse dingen hoeft te kopen, zoals groente, fruit of zuivel.

Zorg dat je vriezer zo leeg mogelijk is in de week voor kerst, zodat je de boodschappen voor de feestdagen er gemakkelijk in kwijt kunt.

Maak een lijstje per winkel, als je niet alles op een plek koopt. Ook handig als je het halen van de boodschappen op die manier kunt delegeren!

Het huis versieren

Het huis versieren hoeft geen dagtaak te zijn. Doe elke dag een klein beetje: een krans aan de deur op de ene dag, de kerstboom op een andere dag. Kaarsenkandelaars neerzetten of andere sfeermakers ophangen kun je in 10 minuten per keer regelen. Een geurkaars, een brandertje met etherische olie, een vaas of schaal met kerstballen, bloemen of een (gekocht?!) kersttukje brengen ook snel en gemakkelijk sfeer in huis.

Heb je kleine kinderen (of huisdieren) voor wie een kerstboom te verleidelijk of gevaarlijk is, koop dan een heel klein boompje voor binnen en zet het op een plek waar de brokkenmakers er niet bij kunnen. Plaats eventueel buiten voor het raam een grotere boom met speciale buitenverlichting en weerbestendige, onbreekbare versiering. Dit geeft in het donker een heel bijzonder effect. Je kunt ook een boompje versieren met vetbollen en pindakettingen voor de mezen en andere vogeltjes.

Het huis hoeft niet “perfect” versierd te zijn. Als je kinderen willen helpen met de kerstboom versieren, ga dan niet alles “beter” ophangen. Dat is de beste garantie voor teleurstelling. Bovendien geef je het signaal dat het niet “goed genoeg” is en zul je ook voor andere klusjes in de feestdagen geen hulp hoeven verwachten. Je wekt bij je huisgenoten immers de indruk dat je het toch zelf beter kunt. Stel je wel veel prijs op een erg mooie boom, overweeg dan je kinderen een eigen boompje te geven of een kersthoekje te laten inrichten naar hun eigen smaak.

Ben je toch aan het rommelen met dozen kerstpullen: doe dan meteen weg wat je al jaren niet hebt gebruikt of niet mooi meer vindt. Lelijke kerstballen, verflenste knutsels, kitscherige versiering, kapotte-en-niet-meer-te-repareren verlichting: laat gaan, laat gaan!

christmas fireplace

Cadeautjes

Of er nou cadeautjes gegeven worden met Sinterklaas of Kerst, begin tijdig! Maak een doos voor de cadeautjes waar ze veilig opgeborgen kunnen worden tot de grote dag. Pak alles meteen in, dit voorkomt dat een “toevallige vinder” al meteen weet welk pakje voor hem of haar is. Houd op een lijstje bij wat je al hebt en voor wie je  nog iets wilt kopen. Bewaar dit lijstje in je portemonnee, zodat je bij het winkelen alle informatie bij de hand heeft.

Je kunt er ook voor kiezen om cadeautjes te maken (misschien is dit een beter idee voor volgend jaar, om niet nóg meer druk op deze maand te leggen). Zelfgemaakte jam in mooie potjes met een lint, een mooie krans, iets “handwerkerigs”, een prachtige ingelijste foto, net waar je interesses of talenten liggen. En je kunt er gedurende het jaar al aan werken, zodat niet alle drukte op het laatst komt.

Bewaar aankoopbonnetjes in een envelop in de cadeaudoos of een andere veilige plek. Let op de termijn waarbinnen geruild kan worden! Bewaar inpakpapier, schaar, plakband, strikjes, lintjes en stickers op 1 plek. Zelf heb ik een kledinghoes met kleerhanger in de kast hangen, waar de rollen papier en andere benodigdheden prima in passen. Alles handig bij elkaar! Kijk of je kunt winkelen op internet. Vooral boeken en muziek zijn snel en soms veel voordeliger aan te schaffen dan in de gewone winkel. Let op de bezorgdata!

Zoek je bijzondere cadeautjes die weinig of geen ruimte in nemen? Denk dan aan “rommel-vrije” cadeau’s of cadeau’s die opgegeten of opgebruikt worden. Een abonnement op dierentuin, tijdschrift of theater, een doos zelfgebakken koekjes, een bon van de schoonheidsspecialiste, een abonnement op “elke maand een zelfgebakken cake”, een gift aan een goed doel, een cursus, een assortiment bakproducten of versierselen (vooral leuk als je samen met anderen koekjes wilt gaan bakken), een uitstapje, een strippenkaart voor het zwembad, een bioscoopbon, een high tea....De mogelijkheden zijn eindeloos.

Poetsen

Het is nagenoeg onmogelijk om in de drukke feestmaand ook nog het hele huis van onder tot boven te poetsen (ja echt, sommige mensen menen dat dit echt moet!). Beperk je tot de ruimtes die echt dagelijks gebruikt worden en de ruimtes waar eventuele gasten of logees komen. Klussen waar je het hele jaar al niet aan bent toegekomen, hoeven heus niet NU te gebeuren, ze kunnen best nog wat langer blijven liggen.

Besteed wel veel aandacht aan de keuken, de badkamer, de woonkamer en indien nodig de logeerkamer. Doe vanaf nu elke week een extra klusje in elke ruimte. Maak hier een lijstje van, zodat je kunt afstrepen, dat werkt heel motiverend. Begin altijd met het opruimen van rondslingerende dingen en gooi overbodige of niet gebruikte dingen weg. Besteed hier per dag niet meer dan 15 minuten aan. Zo krijg je bijna ongemerkt veel meer gedaan dan je voor mogelijk houdt. Daarna is het pas tijd voor schoonmaken. Blijf aandacht besteden aan het opruimen en weggooien, zodat een ruimte niet opnieuw dicht slibt.

Maak effectief en efficiënt schoon. Geef schoonmaakmiddelen de tijd om in te werken en verspil op die manier geen energie aan hardhandig schrobben of schuren. In de inwerktijd van een schoonmaakmiddel kun je alvast wat anders doen.

Ben je dit jaar gedurende een aantal dagen gastvrouw/gastheer en ontvang je familie of goede vrienden? Vraag hen een handje hulp met opruimen of schoonmaken voor, tijdens of na het bezoek. Zet een muziekje op met een lekker ritme, zorg voor iets lekkers bij de koffie en je bent niet alleen snel klaar, maar het is nog gezellig ook!

sneeuw kerstboom

Kerstkaarten

Is het schrijven van kerstkaarten een klus waar je als een berg tegenop ziet? Kies of maak een mooie digitale foto en kijk bij verschillende aanbieders (Hema, Albert Heijn, Kruidvat of de fotograaf) naar mogelijkheden om die foto met tekst tot kerstkaart te laten afdrukken. Je schrijft alleen het adres en plakt de postzegels.

Maak een lijst van mensen die je absoluut een kerstkaart wilt sturen omdat je ze echt aardig vindt. Kijk naar de ontvangen kerstkaarten van vorig jaar (als je die nog hebt natuurlijk) en vul je lijst indien nodig aan met nieuwe namen. Schrijf geen kaartjes uit “schuldgevoel”: als je vorig jaar een kaartje kreeg van een oude schoolvriendin waar je al 20 jaar geen contact meer mee had, voel je dan niet verplicht om terug te schrijven.

Kies ervoor om eens géén kaarten te schrijven. Bel in plaats daarvan mensen op in december, praat gezellig bij en wens ze een prettig kerstfeest. Veel telefoontarieven zijn tegenwoordig zo laag, dat je om financiële redenen eigenlijk net zo goed kunt bellen. Vooral ouderen of alleenstaanden zouden zo'n telefoontje wel eens meer op prijs kunnen stellen dan een standaard kaartje.

Stuur een mooie kaart per social media: met een foto van jezelf of een geestig filmpje. Ik ken ook mensen die uit principe geen kaarten sturen, maar wel elk jaar in paats van kaarten en postzegels te kopen, een schenking doen aan een goed doel.

Schrijf je wel kaarten met de hand: maak er dan een plezierige bezigheid van. Kies de mooiste kaarten die je je kunt veroorloven. Schrijf er een paar per dag, zodat het niet zoveel werk is en je meer persoonlijke boodschappen kunt bedenken. Steek een kaarsje aan en luister naar mooie muziek terwijl je schrijft. Als je zo ontspannen bezig bent, is dat aan je kaarten te lezen!

Tot slot: En wat als je droomt van een Kerstfeest in pyjama met boerenkool als maaltijd? Wie houdt je tegen? Wees creatief met afspraken: een korte lunch in plaats van een avondvullend diner, een wandeling met koffie na in plaats van een hele dag bezoek. Gebruik de (meestal) rustige periode tussen Kerst en Oudjaar om een afspraak te maken die anders op de twee kerstdagen moest plaatsvinden. Bedenk nieuwe manieren om te genieten van een feestelijke tijd. Wie weet maak je zo voor meer mensen in je omgeving de weg vrij om het eens heel anders te doen!

 

 Werken aan je administratie.

Werkt je manier van administreren en archiveren niet voor je, en wil je iets dat minder werk kost en beter bij je past? Begin dan in elk geval met een systeem op te zetten voor je nieuwe papieren, in plaats van voor je oude administratie. Er zijn mogelijk veel dingen veranderd in de afgelopen jaren (werk, school of samenstelling van het huishouden). Zou je je administratie in gaan richten op basis van die oude papieren, dan is je systeem mogelijk al verouderd voor je het in gebruik neemt.

Ik maak onderscheid in twee hoofdsystemen om je administratie overzichtelijk in te delen: op thema of op jaar.

Indeling op thema: Voor elk hoofdonderwerp in je administratie maak je een aparte map of ordner (of tab). Denk aan onderwerpen als werk, huis, verzekeringen, school of belastingen. Je kunt per onderwerp of alfabetisch je mappen gaan inrichten en met titels, plaatjes, kleuren of textuur op de map onderscheid maken. Voordeel: je ziet meteen waar je papieren thuishoren. Nadelen: ten eerste hebben ordners en mappen een vaste omvang: dus een kleine administratie met veel verschillende klappers of mappen, neemt evengoed veel plaats in. Maak in dat geval samengestelde mappen en label ze duidelijk aan de buitenkant. Ten tweede: je zult de ordners aan het einde van het jaar moeten leeghalen om ze in je statische archief te stoppen of allemaal nieuwe ordners moeten kopen.

Voorbeelden van themas zijn:

 1. Belastingen (IB, OB, RDW, WOZ e.d.)
 2. Financiën (afschriften, bankgegevens, koopsompolissen, effecten en aandelen, schuldsanering
 3. Huis (huur- of koopovereenkomst, taxatierapporten, tekeningen, aansluitingen, verbouwingspapieren)
 4. Verzekeringen
 5. Werk/studie/uitkering (contracten, jaaropgaven, WSF, beoordelingsgesprekken, diploma’s)
 6. Privé (school kinderen, medisch, huisdieren)
 7. Diversen (aankoopbonnen grote zaken, garantiebewijzen, lidmaatschappen)

Je kunt ook het Administratie Kompas van Yourganize gebruiken om je te helpen met een heldere structuur. Voordeel is dan, dat bij noodgevallen een eventuele zaakwaarnemer nog sneller en duidelijker overzicht heeft om jouw belangen te behartigen. Bestellen van het Kompas kan hier.

Indeling op jaar: Gebruik voor elk jaar een aparte ordner met een duidelijke indeling in tabs. Voordelen: je hebt altijd maar één ordner nodig als je je papieren wilt opbergen, en na afloop van een jaar schuif je de hele ordner met inhoud in je statische archief. Nadeel: door de grote hoeveelheid tabbladen zul je extra zorgvuldig moeten zijn om de papieren op de juiste plek op te bergen en mogelijk past niet je hele administratie in één map, waardoor je de papieren moet splitsen. (Het Nibud heeft voor dit systeem overigens een prima voorbedrukte set tabbladen: zie hier)

Benodigde opbergruimte

Voor Lopende zaken per kalender- of belastingjaar moet je rekening houden met één tot zeven ordners, afhankelijk van het gekozen systeem (jaar of thema). Lopende Zaken bevat de papieren en overzichten van het huidige kalenderjaar die je geregeld nodig hebt, of die je moet bewaren tot je een jaaroverzicht krijgt, zoals een jaaropgave of een jaarafrekening.

Voor een Statisch Archief moet je rekening houden met 5-15 ordners of archiefdozen , wederom afhankelijk van het gekozen systeem. Hierin zitten de papieren van de afgelopen 5 jaar als je particulier bent, en van 7 jaar als je ondernemer bent, voor zover je ze wettelijk gezien beter kunt bewaren. Papieren als telefoonrekeningen, maandafrekeningen energie, betaalde verkeersboetes of verlopen polissen mogen meteen weg! Dit statisch archief hoeft niet bij je administratieplek opgeborgen te worden, je hebt het maar zelden nodig.

Hulpmiddelen en opbergmaterialen:

Nu je je werkplek hebt gekozen én een administratie-systeem, wordt het tijd om te kiezen voor de hulpmiddelen en opbergmaterialen je wilt gebruiken. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een houdt van hangmappen, de ander zweert bij ordners. De een heeft een papieren agenda, de ander doet alles in outlook. Het is echter van het allergrootste belang dat je pas materialen kiest als je weet wat je wilt bewaren en waar je je werkplek inricht! Ga  je eerst winkelen en kom je thuis met prachtige dozen of mappen, die helaas niet precies passen, dan worden de opbergmaterialen onderdeel van het probleem!

Hieronder een aantal mogelijke hulpmiddelen en administratie-opbergmaterialen met specifieke kenmerken, voor- en nadelen.

Adresboek: Digitaal heeft als voorbeeld dat het gemakkelijk up-to-date te houden is en eventueel te synchroniseren met je gsm. Nadeel: je computer moet wel werken of binnen handbereik zijn. Een papieren adresboekje is gemakkelijk mee te nemen, maar heeft vaak beperkte ruimte om te schrijven. Schrijf in elk geval namen met inkt en adressen en telefoonnummers met potlood, dan hoef je niet zo te strepen bij adreswijzigingen.

Agenda: Een digitale agenda in je gsm of pc is gemakkelijk bij te werken. Er moet wel vaak gesynchroniseerd worden om dubbele afspraken te voorkomen en je systeem moet het wel doen. Een papieren agenda is handzaam, in vele vormen te koop, maar wordt sneller rommelig. Tips voor gezond agenda-gebruik: houd wekelijks agenda-overleg met je partner en/of huisgenoten. Gebruik verschillende kleuren om activiteiten of gezinsleden te “coderen”, kleurtjes lezen sneller dan tekst. Gebruik één centrale agenda voor gezinsafspraken en werk die minstens eens per week bij, maar liefst vaker. Wat daar (nog) niet op staat, heeft geen voorrang.

Ordners: Met verschillende kleuren, labels of plaatjes kun je de papieren heel herkenbaar opbergen. Tabbladen helpen je per ordner om de deel-onderwerpen te sorteren. Op die manier kun je meerdere onderwerpen in één klapper kwijt. Aanvullende benodigdheden: een perforator, tabbladen en ordner-ruggen (stickers) in meerdere kleuren of formaten.

Harmonicamappen: ideaal voor het opbergen van de lopende zaken die je nog moet afhandelen. De aparte vakken kun je bijvoorbeeld gebruiken voor “betalen”, “declareren” en “opbergen”. Harmonicamappen zijn minder geschikt voor grote hoeveelheden papieren of extra grote documenten, omdat er meestal te weinig vakken zijn of te weinig plek. Omdat de papieren er los in zitten, kan het ook een chaos worden als je de geopende map per ongeluk laat vallen.

Stapelbakjes: Zijn ideaal omdat je heel snel je papieren kwijt kunt. Je kunt ze ook met een label merken. Een groot nadeel van stapelbakjes is, dat je er ongemerkt veel meer andere spullen tussen stopt, de papieren moeilijker terug te vinden zijn en het snel rommelig oogt. En wie ooit een omvallende stapel bakjes heeft meegemaakt…..need I say more?

Tijdschriftencassette: In veel varianten, materialen, kleuren en prijsklassen verkrijgbaar. Nadeel is dat de papieren er los in komen staan en naar beneden zakken/kreukelen. Bovendien zijn tijdschriftcassettes niet flexibel, ze nemen altijd veel ruimte in, ook al zijn ze maar half vol.

Hangmappen: Je papieren zijn snel op te bergen in veel verschillende categorieën. Met ruitertjes/tabs kun je rubrieken overzichtelijk indelen. Je kunt de papieren los in de hangmappen steken. Dat is zowel een voordeel, omdat de papieren snel op te bergen zijn, als een nadeel, omdat de papieren los in de mappen zitten, wat het zoeken niet altijd gemakkelijk maakt. Bovendien moet je er een speciaal kastje voor aanschaffen, hoewel er tegenwoordig ook mooie kartonnen of kunststof dozen zijn om hangmappen in op te bergen.

Archiefdozen: Deze dozen, die je meestal zelf in elkaar moet vouwen, zijn uitstekend geschikt voor het opbergen van administratie die je wel moet bewaren, maar slechts zeer zelden hoeft in te kijken. Alles blijft overzichtelijk, stofvrij en stapelbaar.

En voor de duidelijkheid: élk systeem heeft voor- en nadelen. HET perfecte systeem bestaat niet. Neem kleine mankementjes voor lief als je gekozen systeem over het algemeen voldoet. Voortdurend wisselen van systeem werkt verwarring en chaos in de hand!

Opruimstrategie: Vrienden, kennissen, vreemden.

Als je moeite hebt om uit een grote hoeveelheid spullen te kiezen wat je wilt houden en wat weg kan, heb je misschien baat bij de strategie van “Vrienden, kennissen, vreemden”. In het voorbeeld hieronder gebruiken we kleding om te laten zien hoe het werkt.

 1.    Kies eerst een plek waar je ruimte hebt om spullen te sorteren en diverse stapels te maken.
 2.    Ongeveer een derde van de te sorteren spullen bestaat uit “vrienden”. Dat zijn, in het geval van kleding, de stukken die je het liefst draagt, waarvan je weet dat je er goed in uitziet, die comfortabel, stijlvol en mooi zijn. Je kunt ze beschouwen als oude vrienden, met wie je je op je gemak voelt.
 3.    De kleding die overblijft zijn kennissen en vreemden.
 4.    We beginnen met vreemden. Dat zijn miskopen, kapotte kleren, verwassen, uitgelubberd, compleet uit de tijd. Je hebt ze uit gemakzucht of misplaatst sentiment laten hangen, maar je zou ze nóóit meer uitnodigen als ze op de stoep stonden. Vreemden dus, die je zo snel mogelijk je huis uit moet werken.
 5.    De kennissen blijven over. Die zijn nog te verdelen in “nuttige” kennissen en overbodige kennissen. De nuttige kennissen zijn kledingstukken die bij bepaalde gelegenheden horen, als bruiloften, begrafenissen of andere speciale gelegenheden. Je draagt ze zelden, maar ze zijn zo af en toe wel nodig. Hang die apart van je normale kleding. De overbodige kennissen zijn kledingstukken die je ooit hebt gekocht, een seizoen hebt gedragen, waarvan de kleur of vorm achteraf tegenviel of waar je nu simpelweg op uitgekeken bent. Zoek een goed doel, en doneer ze. En zeg je nu: “maar ik kan ze nog verkopen…..”, vraag jezelf dan eerst af of je ál die moeite wilt doen en de tijd ervoor wilt investeren. Laten gaan geeft snel (op)lucht(ing).

Deze strategie is bedacht door: Judith Kolberg, oprichter van ICD en succesvol schrijfster van een aantal originele organizingboeken. Voor meer info: http://fileheads.net/

 

Cursus "Hoarding in mijn familie"

Op maandag 17 november a.s. start een cursus van vier bijeenkomsten voor familie en vrienden van mensen met problematisch verzamelgedrag of hoarding. 

In een groep van minimaal 8 en maximaal 20 personen krijg je waardevolle informatie over hoarding, samenhangende stoornissen, succesvolle communicatie, werken in teamverband en praktische opruimstrategieën. De cursusdata zijn: 17 en 24 november en 1 en 8 december 2014. De cursus is alleen in zijn geheel te volgen.

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Plaats: Wijkcentrum 't Slot, Kastelenplein 167 in Eindhoven

Kosten: 99,95 pp

Aanmelden kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en meer informatie vind je hier.

 

Administreren: bewaartermijn papieren

Weet je niet zeker welke papieren je moet bewaren en hoe lang? Hieronder vind je een handig lijstje, dat je als leidraad kunt gebruiken!

Tot het verstrijken van de geldigheidsdatum of tot ontvangst van een nieuw exemplaar

 

 • Verzekeringspolissen
 • Lidmaatschapsbewijzen
 • Pensioenoverzichten
 • Garantiebewijzen
 • Servicecontracten
 • Catalogi, voor zover je er ooit uit bestelt
 • Roosters voor werk of school
 • Wegenkaarten en plattegronden

 

Administratie particulieren, 5 jaar

 

 • Jaaropgaven en jaaroverzichten
 • Bank/ en giroafschriften
 • Belastingpapieren
 • Papieren m.b.t. verbouwingen onroerende goederen minimaal TIEN jaar bewaren, mag ook levenslang!

 

Administratie ondernemers, 7 jaar

 

 • Jaaropgaven en jaaroverzichten
 • Bank/ en giroafschriften
 • Belastingpapieren
 • Grootboek
 • Debiteuren en crediteurenadministratie
 • In/ en verkoopadministratie
 • Loonadministratie
 • Voorraadadministratie
 • Papieren m.b.t. onroerende goederen TIEN jaar bewaren!

 

Je leven lang bewaren

 

 • Notariële stukken, zoals testamenten en koopaktes huizen
 • Diploma´s, certificaten en getuigschriften
 • Arbeidscontracten
 • Inentingspapieren
 • Trouwboekje of samenlevingscontract, echtscheidingspapieren
 • Adoptiepapieren

 

 

Yourganize goes USA...again (en meer berichten over bijscholing en professionalisering)

Op woensdag 17 september vliegt Yourganize naar Nashville, voor het jaarlijkse congres van het Institute for Challenging Organization. In 3 dagen worden veel onderwerpen besproken en bestudeerd: o.a. strategieën voor het werken met cliënten met ADHD of post traumatische stress stoornis, motivational coaching, en er is een panel met kinderen van mensen met hoarding stoornis. Een extra studiedag is ingepland op zondag 21 september voor motivational coaching. Meer informatie over dit congres vind je hier.

Naast het ICD congres is Yourganize dit najaar ook te vinden op het Vierde Nationaal Symposium "Problematische Verzamelaars, van probleem naar uitdaging" op 4 november. Een intensieve dag bijscholing op het gebied waarin Yourganize bij uitstek is gespecialiseerd: hoarding. Meer informatie over dit congres vind je hier.

Tot slot: Yourganize is een van de docenten van de Rinogroep in Utrecht bij de training Aanpak Vervuiling en Hoarding. Vervuiling en verzamelzucht (hoarding) komen in Nederland veel voor. Hulpverleners staan voor de moeilijke taak om mensen te helpen bij het opruimen of ontruimen van hun woning. Stankoverlast, brandgevaar en ernstige verwaarlozing noodzaken tot een professionele aanpak. Deelnemers vergroten hun kennis op het gebied van vervuilde huishoudens en hoarding en krijgen praktische informatie met tips en tricks om hulp te bieden. De training is gericht op hulpverleners die werkzaam zijn in de (openbare) geestelijke gezondheidszorg/ verslavingszorg en LVB-sector en in aanraking komen met mensen die overmatig verzamelen en/of hun woning vervuilen. Lesinformatie en gegevens over aanmelding vind je hier.

Nashville TN 

Inventariseer je kostbaarheden

Je hebt meer spullen van waarde in huis dan je denkt (zelfs als je al een paar keer hebt meegedaan aan "D'ruitdaging"). Daarom een artikel over het waarom en hoe van inventariseren.

Inventariseren van je spullen doe je, omdat er bijvoorbeeld altijd slechteriken zijn die jouw spullen gráág komen ophalen als je niet thuis bent. Het kan ook zijn dat water, storm of brand schade hebben aangericht in je huis. Een verzekeringsmaatschappij zal dan bewijs verlangen van de waarde van je spullen. Tot slot kan een goede inventarisatie nodig of handig zijn bij een boedelverdeling bij scheiding of overlijden. Het voorkomt in elk geval veel narigheid als je een duidelijk overzicht hebt van (de waarde van) je spullen.

Hoe ga je te werk?Ga van kamer naar kamer en fotografeer elke hoek van de ruimte. Maak daarna detailfoto's van spullen die waarde hebben en detailfoto's van de binnenkant van kasten en laden. Een verzameling damesbladen van het afgelopen jaar zal bijvoorbeeld niet zo interessant zijn, maar een bijzondere serie boeken uiteraard wel. Neem bij apparatuur ook foto's van serienummers en merknamen. Denk eraan dat je ook op zolder, in de schuur of garage foto's maakt, spullen van waarde hebben soms een andere vorm dan waar je in eerste instantie aan denkt!

Taxeren is nodig voor kunstwerken, bijzondere (oosterse) tapijten (dus geen Ikea tapijt helaas), antiek, verzamelingen, juwelen en bijzondere sieraden, zilverwerk en andere kostbare of onvervangbare items.

Welke spullen moet je opnemen in je inventarislijst? Kleding, schoenen, meubels, (spe)computers plus spellen, apparatuur, serviezen, glaswerk, boeken, cd's, dvd's, gereedschap (ook voor de tuin, en met name elektrisch), erfstukken, speelgoed (denk aan grote hoeveelheden Lego of playmobil, dat loopt aardig in de papieren!), voertuigen en verbeteringen die je ooit aan je huis hebt aangebracht (tuinarchitectuur, bijgebouwen, tuinmeubels etc)

Bijhouden van de lijst: in elk geval eens per jaar de hele lijst nalopen en opschonen/bijwerken. Bewaar aankoopbonnen van dure dingen (of scans van de bon) ook bij deze lijst. Fotografeer je nieuwe bezittingen direct en voeg de foto's toe aan je dossier. Maak geregeld een afspraak met je verzekeringsagent of de waarde nog volledig vergoed wordt door je huidige verzekering.

Hoe en waar bewaar je deze lijst? Je kunt een map maken en een kopie hiervan aan je verzekeringsagent geven. Je kunt een digitaal archief maken en die opslaan "in de cloud", zodat bij verlies van computers toch gegevens beschikbaar blijven. Of bewaar je lijst in een kluis, thuis of op de bank.

Het kost je even tijd en moeite, maar het kan je veel ellende besparen!

(Bron: Getting Organized Magazine, Winter 2014, Volume 3, issue 1)

inventarisatie

Lezing: "Als Opruimen een Uitdaging is!"

Yourganize geeft op zaterdag 27 september van 14.00 tot 16.00 uur een inspirerende, vrolijke lezing over opruimen in Wijkcentrum ’t Slot, Kastelenplein 167 in Eindhoven. Je hoort van alles over struikelblokken, moeite met loslaten, verbeteren van je motivatie, trucs om bij de les te blijven en héél veel praktische tips. Daarnaast doe je met z’n allen verfrissende oefeningen die je je eigen knelpunten duidelijk maken. Uiteraard is er tijd om vragen te stellen. Deze lezing is bovendien een kickstart voor D’ruitdaging, die van start gaat op 1 oktober. Je kunt je eenvoudig aanmelden middels een mailtje naar Yourganize. De kosten bedragen 10 euro pp. Na betaling van de factuur is je aanmelding pas definitief. Kom jij ook? Ik kijk er naar uit!

lezing Druitdaging

Training "Helpen bij hoarding in je familie"

Dit najaar ga ik starten met een training van vier avonden over hoarding. De training is bedoeld voor familieleden en vrienden van mensen met hoarding problematiekliving with hoarding. Het traject is bedoeld als voorloper voor een training van 15 weken voor de problematisch verzamelaar zélf, die daarna gaat starten. Hoarding, ook wel verzameldwang of problematisch verzamelen genoemd, is een ernstige aandoening die niet alleen invloed heeft op de woonsituatie van de verzamelaar, maar ook op die van de huisgenoten, familie, buren, en soms zelfs de werkgever. Helpen van iemand met hoarding problematiek is een kwestie van veel geduld en respect, maar zeker ook van kennis en vaardigheden. Wil je je familielid of vriend dan ook effectief kunnen helpen, dan is inzicht in het ziektebeeld ontzettend belangrijk, naast een scherpe blik op je eigen handelen. In deze training van vier avonden ga ik aandacht besteden aan:  "wat is hoarding", motiveren en gespreksvoering, het belang van teamwerk en praktische opruimstrategieën. Ben je geïnteresseerd in deze training of in de training van 15 weken (als je zelf een problematisch verzamelaar bent), meld je dan nu vast via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik neem dan contact met je op zodra data en tijden bekend zijn. Ook als je vanuit professioneel oogpunt te maken hebt hoarding, kun je bij Yourganize training volgen, al dan niet samen met je collega's. Neem contact  op voor de mogelijkheden.

 

D'ruitdaging nummer 5!!!

Over drie maanden is het alweer tijd voor de 5e editie van D'ruitdaging

Ik heb er ontzettend veel zin in en hoor via via dat er al meer mensen staan te popelen om te beginnen. Niet alleen warhoofden en chaoten, maar ook mensen van wie je zo zou denken dat ze al prima georganiseerd door het leven gaan. Ook die mensen vinden het blijkbaar prettig om hun gewoontes en huizen nog beter te stroomlijnen. Ik hoop dan ook voor ieder wat wils in het programma te stoppen. Op dit moment ben ik op zoek naar een ruimte om in Eindhoven een leuke workshop/lezing over D'ruitdaging en opruimen in het algemeen te organiseren. Zodra ik dat geregeld heb, hoor je meer over datum, inschrijving, kosten en plaats. Het lijkt me geweldig leuk om een heleboel deelnemers in levende lijve te ontmoeten. Wil je graag dat ik ook bij jou in de buurt een praatje kom houden? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!

 

Lezing volksuniversiteit Eindhoven

Op 3 maart 2015 geef ik een lezing over Digitale Desorganisatie op de Volksuniversiteit Eindhoven.

Digitale Desorganisatie, we hebben er allemaal mee te maken. Het gaat hierbij niet om de onoverzichtelijke indeling van de documenten op je computer en het niet kunnen terugvinden van dat ene belangrijke e-mailtje. Deze lezing is bedoeld voor iedereen die de invloed van de digitale wereld te groot vindt worden, voor zichzelf of voor naasten, en die graag inzicht en praktische richtlijnen wil om hier wat aan te doen.

In deze lezing besteed ik aandacht aan hoe digitale activiteiten ons dagelijks leven beïnvloeden, soms ontwrichten en leiden tot stress, frustratie, uitstelgedrag en een afname van werkelijk vrije tijd. Gebruikten we jaren terug de computer voornamelijk voor ons werk, tegenwoordig zijn we privé uitermate actief met social media en met browsen voor “the fun”. We hebben “computers” op telefoonformaat altijd bij ons en zijn dus maar één druk op een knop verwijderd van het net. We winkelen online, boeken onze vakanties online, bankieren op straat en whatsappen onze vrienden of ze zin hebben om ook naar dat ene terrasje in de stad te komen.

In deze lezing hoor je hoe de greep van de digitale wereld je leven kan beïnvloeden, wat de effecten zijn van de voortdurende interrupties op je efficiëncy en effectiviteit, wat het doet met je beslis-gedrag en het afronden van klussen. Ook is er uitleg over de vaak rommelige overgang van de papieren wereld naar de digitale wereld. Uiteraard worden ook oplossingen aangedragen, zodat stapsgewijs je digitale desorganisatie afneemt en je kunt genieten van je vrije tijd, je sociale leven én met mate de digitale snelweg. (PS: De lezing gaat niet in op gameverslaving.) Voor meer informatie en inschrijven, zie hier

 

Eenvoudiger huishouden met fibromyalgie

Fibromyalgie is een onzichtbare aandoening, die voor veel ongemak (en onbegrip) zorgt. Mensen die lijden aan fibromyalgie zijn sneller moe, hebben vrijwel altijd pijn zonder aanwijsbare oorzaak en moeten dus heel bewuste keuzes maken in hun activiteiten en de manieren waarop hun energie wordt ingezet. Omdat er aan de buitenkant van de patiënt niets te zien is, reageert de omgeving niet altijd even begripvol. Immers: wat de ene dag redelijk gemakkelijk kan worden uitgevoerd, is de dag daarna gewoon niet mogelijk. Medicijnen kunnen de klachten verlichten, maar er is nog geen permanente oplossing gevonden. De oorzaak van fibromyalgie is ook nog steeds niet voor 100% zeker, de onderzoeken richten zich op "meer zenuwbanan langs de bloedvaten" of verstoring in interpretatie van pijnsignalen. Tot er een echte doorbraak komt, zijn mensen met fibromyalgie dus aangewezen op de huidige medicijnen én op regelmatige beweging en praktische oplossingen voor alledaagse klussen. In dit artikel vind je een groot aantal tips, met dank aan alle lezers die mij hun verhalen hebben gestuurd!

Werken op wieltjes

Bij het aanrecht en achter mijn bureau maak ik gebruik van een sta-kruk-met-wieltjes met "zadelzitting". Mijn wervels worden minder belast en ik zit recht: beter voor mijn houding.werkkruk-kruk-knipkruk-zadelzit-massagekruk-fietsk

Een steekwagentje voor het verplaatsen van zwaardere lasten in en buiten huis zorgt ervoor dat ik mijn polsen en schouders niet te zwaar belast.

In de tuin trek ik een krat op wieltjes achter me aan voor onkruid, snoeisels of gereedschap. Een zitje op wieltjes zorgt voor meer wendbaarheid en belast mijn knieën minder zwaar.

Veel van mijn meubels staan op wielen: zoals stoelen, tafels en kasten. Zo kan ik ze gemakkelijker verplaatsen als ik de kamer wil veranderen, maar ook als ik mijn huis een goede schoonmaakbeurt wil geven.

Je kunt emmers ook op plantentrolleys-met-wieltjes zetten. Schroef een bak vast waar je emmer in past en je hoeft de emmer zelf alleen maar in en uit de gootsteen te tillen. Uiteraard hoef je geen 10-liter-emmers te gebruiken, kleinere emmers zijn minder belastend voor je gewrichten.

Gebruik boodschappentrolleys of oude buggy's of kinderwagens om boodschappen in te vervoeren.

Werken met de computer

Gebruik sneltoetsen zodat je met twee knoppen complete zinnen kunt plaatsen in je tekst en je de muis minder hoeft te gebruiken

Maak een automatische handtekening aan voor al je e-mails (helaas kan ik je híer geen uitleg over geven, dat verschilt per programma en ik ben geen wizzkid!)

Maak een document met standaardzinnen (zoals je naam-adres-woonplaats-telefoonnummer, je IBAN of je BSN) zodat je alleen maar stukjes tekst hoeft te kopiëren.

Gebruik een kookwekkertje of een pauze-programma in je pc. Regelmatig even opstaan, paar oefeningen doen of stukje lopen zorgt ervoor dat je lijf niet zo vast komt te zitten, wat uiteindelijk meer pijn doet.

Schoonmaken, koken, wassen en poetsen met fibromyalgie

Ik bereid het avondeten zo mogelijk 's ochtends al voor, als ik nog genoeg energie heb.

Een slowcooker was voor mij dé oplossing: ik zet het eten 's morgens aan en rond etenstijd hoef ik alleen maar aan te schuiven.

Werk standaard met twee handen tegelijk: in je dominante hand de natte lap, in de andere hand een droogdoek. Gebruik liever kleine doekjes of sponzen, dat kost minder kracht met uitwringen. Bovendien belast je beide handen tegelijk in plaats van één hand twee keer.

Een mini-stoomreiniger (met 4 dl inhoud) helpt mij om de badkamer af en toe eens een écht goede beurt te geven. Het knijpen in het handvat is weliswaar pittig, maar de klus hoeft niet in één dag klaar.

Gebruik een microvezeldweil met een vloertrekker in plaats van een vloerwisser: het is een groter oppervlak, hoeft minder vaak gespoeld en je kunt de doek aan twee kanten gebruiken.

Ik gebruik een droogtoren voor mijn was: zittend op de wc deksel (of een krukje of traptree) hang ik de onderste lijntjes vol.

Ik hang gewassen kleding (toerental centrifuge 600-700) direct op op kledinghangers of spanners. Strak ophangen scheelt in het strijkwerk!

Niet alle was hoeft gevouwen of gestreken: mijn ondergoed (broekjes en bh's) gaat gewoon ongevouwen in aparte mandjes.

Bij het koken gebruik ik messen met een haaks handvat, daar hoef je niet zoveel kracht mee te zetten, het is een natuurlijker beweging bij het snijden.Aangepast bestek-bewerkt

Een strip antislip materiaal helpt me bij het tillen of vasthouden van pannen, deksels en potten. De stroeve strip voorkomt dat ik harder moet knijpen in pan en deksel bij het afgieten.

Met een goede potten-opener met rubber handgreep kan ik zelf alles openmaken en hoef ik niet om hulp te vragen bij het koken.

Ik maak een wekelijkse planning voor de huishoudelijke klussen, kijk wat het meest belangrijk is en schat in hoeveel tijd het me zou kosten. Die tijd verdubbel ik dan, zodat ik mezelf niet uitput en ik geen last krijg van stress of een opgejaagd gevoel.

Persoonlijke verzorging

Kleine handdoeken zijn gemakkelijker te hanteren bij het douchen dan badlakens. Die worden te groot, nat en zwaar en kosten me dan teveel energie bij het afdrogen.

Als mijn handen en armen écht niet willen na het douchen, trek ik een oude zachte badstoffen ochtendjas aan. Dan droog ik vanzelf op en ik heb het meteen warm.

Een verhoogd toilet kan opstaan en gaan zitten vergemakkelijken. (let op: er zijn aanwijzingen dat verhoogde toiletpotten met name voor ouderen minder gunstig zijn in verband met niet goed kunnen leegplassen van de blaas en het meer "druk" moeten zetten bij ontlasting. Een paar goede handsteunen zijn in dat geval beter!)

Blijf bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen (in warmer water), een crosstrainer of hometrainer, gespecialiseerde sportschool, alles is beter dan stil gaan zitten om de pijn te vermijden. Sporten maakt je spieren sterker, verhoogt je weerstand en energie.wandelen

Een donzen dekbed is warm én lichter dan een synthetisch dekbed. Omdraaien kost me minder energie.

Een hoger bed maakt het opstaan in de ochtend gemakkelijker. De ruimte onder het bed kun je gebruiken voor opslag van bijvoorbeeld seizoenskleding.

Energie

Ik doe mijn meest inspannende klussen wanneer ik genoeg energie heb, voor mij in de uren nadat ik opsta. In de middag is de energie vaak op of minder, dan richt ik me op ontspannende dingen als lezen of mijn hobby's. Dat levert dan ook weer energie op.

Tot slot:Veel mensen met fibromyalgie raken bij tijd en wijle enorm gefrustreerd door wat ze allemaal NIET meer kunnen. Het is belangrijk om te kijken wat je allemaal wél kunt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. Vergis je niet, ik leef zelf al bijna 11 jaar met fibromyalgie en ik heb heus ook mijn terugvalmomenten wel. De dagen dat ik mopper en klaag, dat ik elk pijntje dubbel voel en het liefst onder mijn dekbed zou blijven liggen omdat alleen al de gedachte aan opstaan me teveel energie kost. Toch merk ik dat ik beter functioneer als ik mezelf figuurlijk eens flink door elkaar schud, bedenk wat ik die dag wél kan doen om me beter te voelen. En het helpt ook om heel af en toe je grenzen bewust op te zoeken en er zelfs overheen te gaan. Door die uitdaging verbeteren mijn conditie en kracht. Toen ik járen geleden begon met sporten tijdens een reïntegratie-traject, kon ik eigenlijk niks. Ik werd omschreven als aangespoeld wrakhout, en dat was nog redelijk complimenteus ook. Ik had me in de maanden ervoor aangewend om zo min mogelijk te bewegen en doen, want elke beweging deed immers pijn en het is niet gek dat je die pijn probeert te ontlopen. Mijn trainers hadden minder medelijden met mij, en gek genoeg werkte hun tamelijk harde aanpak. Ik kreeg zoveel plezier in het sporten (programma op maat en binnen mijn mogelijkheden) dat ik binnen 3 maanden uit mezelf vroeg of ze me konden leren hardlopen op de loopband en ik vroeg om trainingen die me tot het gaatje lieten gaan. Dat ik daarna dagen nauwelijks kon traplopen van de spierpijn vond ik niet erg, ik kon er zelfs om lachen, want ik was ontzettend trots dat ik dit kon. Dat niveau van toen haal ik nu niet (meer), maar ik daag mezelf op een ander niveau nog steeds uit, met wandelingen met wisselende tempo's. Niet bij de pakken neerzitten (zelfs niet op een kruk met wieltjes! haha), en genieten van wat je kunt. Samen met medicatie en regelmatig nee zeggen is dat mijn beste remedie!

 

Nieuwe druk Administratie Kompas verkrijgbaar

In januari is de 2e druk van het Administratie Kompas verschenen. Dit boekje, dat alleen via deze website te koop is, is aangepast met een nieuw hoofdstuk over de digitale wereld en met enkele wijzigingen in bestaande hoofdstukken. Omdat veel deelnemers van D´ruitdaging 2013 hadden aangegeven moeite te hebben met het op orde brengen en houden van hun papierwinkel, zal daar in oktober tijdens de 5e editie van D´ruitdaging aandacht aan worden besteed. Het Administratie Kompas kan daar een handig hulpmiddel bij zijn. Bestel het nu, en begin met een voorsprong! Je kunt € 15,00 euro overmaken op IBAN NL63INGB0004474757,onder vermelding van je volledige adres, postcode en woonplaat, en het boekje komt zo snel mogelijk naar je toe.

 

Yourganize is gastspreker op Brits congres APDOcanterburyhall

Op 27 en 28 maart houdt de Britse Association of Professional Declutterers and Organizers een tweedaags congres over professional organizing. Yourganize is uitgenodigd om te komen spreken over `Understanding Chronic Disorganization`. In deze lezing wordt aandacht besteed aan de verschillende vormen die chronische desorganisatie kan aannemen, de oorzaken, de link met diverse neurologische en psychische aandoeningen en succesvolle communicatieve

 

strategieën met klanten die last hebben van CD. Het congres vindt plaats in Canterbury Hall van de University of London.

Alle informatie over het programma en registratie vind je hier.

 

Internationaal seminar over Chronische Desorganisatie en Hoarding in Breukelen

Samen met collega´s Klazien Tempelaar, Mieke Scheffers en Ine Lamers organiseer ik op 9 en 10 mei a.s. een internationaal seminar over chronische desorganisatie en hoarding in Van der Valk Hotel Breukelen. Gastsprekers zijn Kit Anderson, Satwant Singh en Colin Jones. Het seminar is volledig engelstalig en is ook open voor professionals die geen lid zijn van de NBPO. Alle informatie over inhoud en registratie van dit unieke evenement vind je hier.

 kitandersoncolinjonessatwantsingh

 

Een opgeruimde slaapkamer slaapt beter

Er zijn een paar redenen om je slaapkamer goed opgeruimd te houden.

Op de eerste plaats is het gezonder: een opgeruimd kamer heeft minder huisstof, dus heb je zelf minder kans op allergische reacties. In langdurig opgehoopte spullen kunnen (vooral als het wat vochtig is) allerlei schimmels nestelen of andere beestjes. Omdat je er niet goed bij kunt, hebben zij vrij spel. Op de tweede plaats is het fijn als je spullen meteen kunt vinden. In stapels kleren op een stoel of op de grond of in de kast gepropt is het lastiger om meteen dat fijne jasje te vinden dat je aan wilt trekken. Bovendien blijven kleren die netjes opgehangen of weggelegd worden langer hun kwaliteit behouden.

Maar er is een reden die eigenlijk nog belangrijker is.

Als het laatste dat je 's avonds ziet een rommelige kamer is, slaap je onrustiger. En als het eerste dat je 's morgens ziet als je je ogen opdoet, weer die rommelige kamer is, begin je de dag echt met minder energie. Een rommelige omgeving is dus niet goed voor je gezondheid, voor je financiën, maar ook niet voor je algemeen welbevinden.

Begin daarom vandaag nog:

1. ruim je nachtkastje op. Weg met al die kranten, lege kopjes, snoeppapiertjes, doordrukstrips van medicijnen, verlepte bloemen of andere rommeltjes. Laat hooguit een boek, je wekker of een mooie foto staan of gebruik een mandje om wat losse noodzakelijke spulletjes in te bewaren. Heb je een nachtkastje met laadjes: organiseer dat ook en gebruik het niet als vergaarbak van spullen die je elders niet kwijt kunt. Stapels boeken op of bij je bed is vaak onrustig: wat "moet" je nog allemaal lezen van jezelf?

2. maak je bed op (nadat het gelucht is). Je voelt je dan 's avonds meer welkom op je slaapkamer

3. hang kleren op een hangertje om te luchten als ze nog niet in de was hoeven. Scheelt je wassen en strijken!

4. een slaapkamer is niet bedoeld als opslag van spullen die je elders in huis niet kwijt kunt of wilt. Werk die verhuisdozen weg, laat gaan wat je niet meer nodig hebt. Kinderspeelgoed hoort in principe niet op een ouderslaapkamer thuis, zij hebben hun eigen ruimte, de ouderslaapkamer is bedoeld voor de ontspanning van ouders, niet als speelkamer van kinderen.

5. hang een paar mooie foto's of prenten aan de muur, of geef de muren een andere, lichte, rustige kleur. Psychedelisch behang was leuk in de jaren '70, maar is voor veel mensen te druk aan de ogen.

6. zet je slaapkamerraam elke dag minstens een half uur wijd open om de kamer goed te luchten. Als je al verwarming aan hebt op je slaapkamer, weet dan dat frisse schone lucht beter opwarmt dan "gebruikte" lucht.

7. zelf ben ik geen voorstander van een televisie op een slaapkamer, omdat dat veel onrustige beelden geeft vlak voor het slapen gaan. Ook remt de lichtfrequentie van het scherm de aanmaak van slaap-hormonen. Voor sommige mensen (bijvoorbeeld als je ADHD hebt) kan het juist wel helpen. Vraag je af of je televisie werkelijk bijdraagt aan ontspanning.

8. stof en stofzuig elke week op je slaapkamer en verschoon je beddengoed minstens eens per twee weken.

Slaap lekker!

 organizedbedroom

 

Veilig fietsen in de winter: berei jezelf en je fiets voor!

Op mijn Facebook pagina vroeg iemand of ik ook een paar tips had voor veilig fietsen in de winter. Ja hoor!

1. Zorg dat je verlichting het goed doet. Gebruik eventueel losse lampjes die je aan je stuur, je tas of je mouw bevestigt. Goed zichtbaar zijn in donkere maanden, zeker als het sneeuwt of regent of mist is van levensbelang. Beter overdreven veel licht dan te weinig.fietslamp

2. Maak gebruik van fietstassen op je bagagedrager, en hang liever geen tassen aan het stuur. Van losse slingerende tassen word je instabieler en zeker bij gladheid kan dat tot nare ongelukken leiden.

3. Draag zo mogelijk een lichtgekleurde jas. Het lijkt wel of 95% van alle mensen een donkere of zwarte winterjas hebben: je bent echt minder goed zichtbaar dan! Geef kinderen jassen met reflecterende strepen of vlakken.

4. Draag liever geen wijde capuchon. Op het moment dat je wilt omkijken of je kunt oversteken, draai je je hoofd in je jas en zie je minder. Draag liever een strak aansluitende muts. Misschien ziet je haar er dan minder hip uit, maar je komt wel veilig aan.

5. Houd je aan de verkeersregels. Nee, het is niet leuk om met regen voor een rood verkeerslicht te moeten wachten, maar je brengt niet alleen jezelf, maar ook anderen in grote problemen als je gewoon doorrijdt. En ga er tegelijk niet vanuit dat anderen zich aan de regels houden en blijf uitkijken. Het is een schrale troost als ze op je grafsteen moeten zetten: "maar ze had wél voorrang!"

 

 

Veilig rijden in de winter: bereid jezelf en je auto voor!

Veilig rijden in de winter betekent dat je tijdig maatregelen moet nemen. Maak komend weekend een uurtje vrij om deze lijst na te lopen en je auto en jezelf goed voor te bereiden.

Zicht: Zorg voor voldoende zicht. Ga alleen rijden met schone ruiten en spiegels. Haal condens en ijs weg voor je gaat rijden. Veel kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers kijken juist in de winter minder rond om geen sneeuw of regen in hun gezicht te krijgen. Zorg dat jij hén wel ziet. Zit er voldoende antivries ruitensproei-vloeistof in de juiste samenstelling in de auto? In de winter kun je het beste onverdunde vloeistof nemen die tot –30 °C bruikbaar is. Heb je een goede ijskrabber? Doet de achterruitverwarming het goed? Voor een snel vertrek ’s morgens kun je eventueel ook de ruiten afdekken zodat je minder tijd kwijt bent met ijs wegkrabben. Laat in geen geval de motor stationair draaien terwijl je de ruiten ijsvrij maakt. De motor warmt nauwelijks op, je ademt vieze dampen in en het is slecht voor motor en milieu.

Volle tank: Zorg met name in koude maanden voor een volle brandstoftank. Mocht je in de file terecht komen, dan kan de auto op de motor voldoende warm gehouden worden.

Warmte: Zorg voor voldoende warmte. Neem in de winter een deken of plaid mee in de auto. In noodsituaties kun je er jezelf of je passagiers warm mee houden. Reis je met een baby of kleine kinderen, dan is een gevulde warme kruik in doeken gerold ook een goede optie. Met een waxinelichtje in een glazen potje kun je de auto opmerkelijk goed warm houden. Leg dit samen met een doosje lucifers of aanstekers in de auto. Paraplu’s of regenjassen zijn ook geen overbodige luxe.

Proviand: Een thermosfles met heet water en wat theezakjes of poederkoffie zorgt voor een verwarmend drankje bij pech langs de weg. Bewaar wat extra proviand in de auto, zoals voorverpakte koeken en pakjes drinken of water en vul deze voorraad regelmatig aan.

Verzekering: Ga goed verzekerd de weg op. Kijk je verzekeringspolis na. Welke schade wordt gedekt? Rijd je bijvoorbeeld naar het buitenland of de wintersport: wat moet je dan extra doen om aan de voorwaarden te voldoen? Heb je bijvoorbeeld winterbanden of sneeuwkettingen nodig? Maak van je polis een kopie, en bewaar die samen met een schadeformulier, een pen en telefoonnummers van verzekering en andere belanghebbenden in een plastic mapje in de auto. Vergeet ook je mobiele telefoon niet, zorg voor voldoende saldo en koop een telefoonoplader die op de aansteker van je auto werkt. Dit voorkomt veel ellende!

Buitenland: In een aantal landen om ons heen worden bepaalde eisen gesteld aan hetgeen je bij je moet hebben als je daarheen reist, bijvoorbeeld EHBO-trommels, gevarendriehoeken, blaastesten of reflecterende vestjes. Bij de ANWB kun je de benodigde informatie vinden. En gebruik altijd de nieuwste wegenkaarten en updates van navigatiesystemen die verkrijgbaar zijn.

Winterbanden: Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, kan het verstandig zijn ze toch op de auto te leggen, zeker als je  voor je werk veel onderweg bent. We hebben een paar behoorlijk gladde en strenge winters gehad! Laat je goed voorlichten bij een betrouwbare garage en vergelijk prijzen.

UFO’s: Voorkom rondvliegende spullen in je auto. Leg geen losse dingen op de hoedenplank, dashboard of achterbank. Maak de middengordel op de achterbank altijd vast, ook als er niemand achterin zit. Bij een noodstop kan zo’n losse zware gesp voor flinke verwondingen zorgen. Bij een botsing of noodstop worden zelfs onschuldig uitziende voorwerpen levensgevaarlijk. Een 100.000 stratenboek dat door de auto zoeft komt erg hard aan! Heb je een open kofferruimte (bij stationwagens nogal eens gebruikelijk), plaats dan een verticaal bagagenet of –rek om te voorkomen dat de inhoud van de kofferbak naar voren vliegt. Leg losse dingen in de kofferbak ook zo mogelijk in een krat of doos om schuiven te voorkomen.

Gordels: Gebruik je gordels.  Voor elke passagier. Altijd. Punt.

Nodig in je auto: een EHBO-doos, een zaklamp met voldoende batterijen, een fles motorolie, een fles schoon water, een tas met toiletpapier, vochtige toiletdoekjes, vochtige schoonmaakdoekjes, zonnebril (ook in de winter kan de zon last bezorgen, zeker als er sneeuw ligt).

Gereedschap in je auto: een krik, een plankje om de krik op de zetten, matten om het wegrijden uit modder of sneeuw te vergemakkelijken, startkabels, sleepkabel, reservelampjes, V-snaar, reflecterend vestje, een volwaardig reservewiel (sneeuwkettingen passen volgens de ANWB niet om een noodwiel), schroevendraaiers en inbussleutels, en een busje talkpoeder om bevriezing van de rubbersstrips te voorkomen. Slot- en ruitontdooier zijn bijzonder handig, maar dat bewaart u natuurlijk NIET in de auto.

Rijd veilig!

frozencar

 

Yourganize officieel gecertificeerd professional organizer in chronische desorganisatie

Tijdens het congres van het Institute for Challenging Disorganization in Denver, afgelopen september, ben ik geslaagd voor het CPO-CD® examen. Hiermee sloot ik een intensieve opleidingsperiode van twee jaar af, waarin presentaties, case studies, medische casussen, literatuuronderzoek en heel veel andere opdrachten de revue passeerden. Tijdens het mondelinge examen werden veel van deze punten uitvoerig besproken en gelukkig was het resultaat goed. Ook mijn collega Ine Lamers uit Bemmel is voor dit examen geslaagd.

Met het afsluiten van deze opleiding, zijn Ine en ik de eerste gecertificeerde professional organizers in chronische desorganisatie in Europa, ofwel CPO-CD®. De toekenning en erkenning van deze certificering is uniek in Nederland. De NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers, kent zelf wel Register Professional Organizers en Master Register Professional Organizers, (waarvan Yourganize er één is), maar certificering was tot nu toe onbekend. Alleen professional organizers die hun CPO-CD® gehaald hebben óf die voldoen aan de certificering van de NAPO in de VS, mogen zich in Nederland officieel gecertificeerd noemen.

 

 Start gespreksgroep verzameldwang in 2014

Begin 2014 wil Yourganize in Eindhoven starten met een gespreksgroep voor mensen met problemen met hun verzamelgedrag. Voor zo'n 2 tot 5% van de Nederlandse bevolking loopt het hebben/ verzamelen en houden van allerlei spullen uit de hand. Zó erg zelfs, dat de eigenaren van die spullen steeds minder ruimte voor zichzelf hebben, hun huis niet meer kunnen gebruiken op de manier die ze zouden willen (of waarvoor het oorspronkelijk was bedoeld), niets kunnen laten gaan, liever geen bezoek meer ontvangen en lijden aan stress, depressie, paniek of eenzaamheid. Het is geen onderwerp dat je gemakkelijk met zo maar iemand bespreekt, maar praten met lotgenoten kan wél een deel van het probleem oplossen. In de Verenigde Staten functioneren al diverse gespreksgroepen van 6 tot 12 personen, die in een gestructureerd programma van 15 weken samen werken aan hun probleem. Het programma is ontwikkeld door Randy Frost en Lee Shuer. Randy Frost is een van de meest bekende en gepubliceerde onderzoekers op het gebied van hoarding of verzameldwang. Lee Shuer is een van zijn naaste medewerkers, begeleider van diverse gespreksgroepen voor mensen met verzameldwang én ervaringsdeskundige. Tijdens het ICD-congres in Denver heeft Hilde Verdijk van Yourganize bij Lee Shuer gedurende een dag de intensieve en zeer waardevolle training voor het leiden van dit soort groepen gevolgd. Ze is hiervoor nu ook gecertificeerd. De precieze data en organisatie van dit programma zijn op dit moment nog in ontwikkeling. Wil je alvast meer weten, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik zet je naam dan op mijn speciale mailinglijst en je blijft vanzelf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent deze training.

Bij gebleken belangstelling is het mijn bedoeling om ook een dergelijke (kortere) training voor familieleden van mensen met verzameldwang aan te bieden. Ook hiervoor kun je je belangstelling vast kenbaar maken middels een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

D'ruitdaging 2013 gróót succes

Elders op deze website valt al heel veel te lezen over D'ruitdaging, de unieke online opruimactie van Yourganize. Daarom houd ik het hier heel kort. Wie dit jaar heeft mee gedaan aan de actie, staat automatisch ingeschreven voor volgend jaar. Heb je dit jaar niet mee gedaan: dan kun je je alweer aanmelden voor oktober 2014. Er gaat organisatorisch wel een en ander veranderen, omdat de actie dit jaar zo enorm is gegroeid, maar de essentie blijft hetzelfde: elke dag een opruimopdracht in huis en tuin voor rust en ruimte in huis en hoofd. Lees meer over de resultaten, het soort opdrachten en de ervaringen van de deelnemers! En op Facebook is uiteraard ook heel veel informatie te vinden!

 

Cursus Volksuniversiteit Eindhoven

In januari 2014 start Yourganize met een geheel vernieuwde cursus "Opruimen doe je zó" aan de Volksuniversiteit van Eindhoven. Deze cursus is een uitgelezen manier om laagdrempelig aan de slag te gaan met de ervaren professional organizer Hilde Verdijk. De cursus duurt vijf avonden van twee uur elk en start op maandag 13 januari om 19.00 uur. Er wordt lesgegeven in het Van Maerlantlyceum aan de Jacob van Maerlantlaan 11. De onderwerpen die behandeld gaan worden zijn: opruimvaardigheden, digitale desorganisatie, opruimen van papier en administratie, gebruik van tijd en motivatie en een terugkomavond waarin de puntjes op de i gezet gaan worden. Met actieve en motiverende opdrachten tijdens de cursus én voor thuis, leert de deelnemer in kleine stappen en op eigen tempo met plezier opruimen. De kosten voor deze energieke cursus bedragen 64 euro exclusief 15 euro lesmateriaal. Voor meer informatie en aanmelden: klik hier

 

Een goede basis voor je voorraadkast

Voor ik je vertel wat een goede basisvoorraad is, eerst een waarschuwing voor “het Kleine-Huis-op-de-Prairie” syndroom. Ik lijd er zelf bij vlagen ook aan en het kan je voorraadkast behoorlijk doen uitpuilen. Dit zelfbenoemde syndroom betaat uit het verlangen een voorraad te hebben, waarmee je minstens een maand ingesneeuwd kunt zijn en toch elke dag een gezonde, gevarieerde maaltijd op tafel kunt toveren. Symptomen? Minimaal vier pakken rijst, een halve plank pasta’s, een hele plank met potten groente of basissauzen of van alle soorten broodbeleg minstens 2 reserve-exemplaren.

Ik neem aan dat ik mijn punt hiermee wel duidelijk genoeg heb gemaakt. De winkels in Nederland zijn nooit erg ver weg en een week ingesneeuwd zijn is al sinds mensenheugenis niet meer voorgekomen. Met voorraad bedoel ik dan ook de ingrediënten die je bijna elke maaltijd nodig hebt, zoals rijst, pasta of kruiden en met mate de overige ingrediënten.

De ingrediënten in een voorraadkast zijn onder te verdelen in :

1. basisvoorraad algemeen

2. basisingrediënten voor maaltijden

3. aanvullende ingrediënten voor maaltijden

Verse producten zoals aardappelen, zuivel, groente en fruit worden hier dus buiten beschouwing gelaten.

1. Basisvoorraad algemeen

Afhankelijk van je voorkeur dien je de volgende producten op voorraad te hebben:

a. warme dranken: koffie, thee, cacao, melk, suiker, filterzakjes, koffiepads. Het is niet nodig om meer dan 2 pakken van elk in huis te hebben: 1 aangebroken en 1 reserve.

b. Koude dranken: mineraalwater, vruchtensap, siroop, limonade, wijn, bier. De voorraad is sterk afhankelijk van je voorkeur, het gebruik in je huishouden en de ruimte die je hebt.

c. bakproducten: bloem, bakmeel, bindmiddelen als maizena of allesbinder, paneermeel, puddingmix, pannenkoekmeel (bijvoorbeeld eierpannenkoekmix waar je alleen water aan toe hoeft te voegen), pizzamix, flesje citroensap, schenkstroop en zuidvruchten als rozijnen en krenten. Ook hier geldt: niet meer dan 2 pakken van elke soort, tenzij je dagelijks brood of pannenkoeken bakt.

d. basisonderdelen broodmaaltijden: beschuit, crackers, toast, muesli/cruesli/cereals. Aangezien de cereals vaak in grote pakken zitten, is een verpakking meer dan genoeg.

e. broodbeleg: jam, pindakaas, chocoladepasta, honing, stroop en houdbaar hartig beleg (sandwich spread, blikjes pate e.d.). Reservepotten of pakken zijn niet echt nodig: je kunt meestal wel uitwijken naar een ander broodbeleg dat je nog wel hebt. Voor favoriet beleg kun je natuurlijk een uitzondering maken.

2. Basisingrediënten voor de maaltijden:

f. koolhydraten: macaroni, spaghetti, witte en/of zilvervliesrijst, couscous, mie, gedroogde peulvruchten (bonen, erwten, linzen). Met name macaroni en rijst worden veel gegeten in Nederland. Hier mag je dus best wat meer voorraad van hebben, maar ik zou niet meer dan 3 pakken in huis halen, tenzij je een zee van opslagruimte in de keuken hebt.

g. groenteconserven naar smaak: boontjes, mais, erwtjes, bieten e.d., tomatenproducten (saus, gezeefde tomaten, puree). Eet je vooral verse groente, dan hoef je van groenteconserven maar een beetje op voorraad te hebben voor noodgevallen. Verse groentes (uit het seizoen en de streek) zijn vaak voordeliger dan potten of diepvries. Eet je veel pasta, dan kun je van meerdere soorten tomatensauzen een voorraadje aanleggen.

h. vruchtenconserven: appelmoes, fruit op siroop, niet meer dan 2 per soort.

i. vlees en vis: droge worst (salami, chorizo), rookworst, knakworstjes, blikjes zalm, tonijn, sardientjes e.d.. Kleine voorraad (maximaal 2 per soort) voor salades of hartige taarten

j. maaltijdsauzen: spaghettisauzen, satesaus (zie g)

3. Aanvullende ingrediënten:

k. smaakmakers: ingrediënten uit de indische, chinese, thaise, mexicaanse, italiaanse, indiase, hollandse of andere keuken: kroepoek, naanbrood, sambal, uitjes, zure producten als atjar, augurkjes en uitjes, ketjap, ketchup, olijven, kappertjes, tapenades, mayonaise, mosterd. Heb je voorkeur voor een van deze wereldkeukens, houd dan de producten uit die maaltijden met mate op voorraad. Geen 4 potten atjar, tenzij het dagelijks op tafel komt. Maak onderscheid in producten die in die ene maaltijd volledig opgaan (een pak naanbrood bijvoorbeeld) en producten die meerdere maaltijden mee gaan (ketjap, kappertjes of mayonaise). De eerste soort koop je per geplande maaltijd, de andere soort kun je ook op voorraad houden (maximaal 2 stuks).

l. bakproducten en “afmakers”: olie, azijn, dressing, slasaus, mosterd, dipsaus. Het is, met uitzondering van de olie misschien, niet nodig om meer dan de aangebroken fles of pot in huis te hebben.

m. kruiden en specerijen, vlees- en viskruiden, peper en zout. Kijk gedurende een maand eens wat je werkelijk gebruikt, en gooi de rest weg. Wist je dat kruiden en specerijen ook in kwaliteit achteruit gaan? Een kruid dat geen geur meer afgeeft, heeft ook geen smaak meer en kan dus weggegooid worden.

n. soepen: bouillonblokjes, zakje instantsoep, croutons, soepstengels. Gebruik je bouillonblokjes regelmatig om zelf soep of saus te maken, houd dan een paar pakjes op voorraad. Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij visbouillon. Van croutons en soepstengels zijn 2 verpakkingen het maximum.

Neem je het laatste potje van iets uit je voorraad in gebruik, zet het dan meteen op de boodschappenlijst. Zo grijp je nooit mis!

 

Extraatje: maaltijdsoep uit de voorraadkast

Nodig: 1 groot blik tomatensoep, 1 pak gezeefde tomaten of tomaten in blokjes, 1 dunne droge salamiworst, 1 zakje gedroogde tortellini met kaasvulling, pak voorgebakken broodjes of een zak broodjes uit de vriezer. Bereiding: giet de tomatensoep in een grote pan en voeg een zelfde hoeveelheid water en de gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook. Voeg de tortellini toe en laat de soep zachtjes koken tot de tortellini gaar zijn. Snijd ondertussen de salami (optioneel(!) in kleine blokjes en roer die vlak voor het serveren door de soep. Serveren met afgebakken broodjes. Eet smakelijk!

 

 Menuplanning: weten wat je gaat eten...een week of meer tevoren

Wil je niet meer elke dag nadenken over wat je die avond op tafel zet? Niet meer misgrijpen in de kast naar een ingrediënt? Minder uitgeven aan boodschappen? Doe dan je voordeel met de volgende tien tips!

1. Wie voor een week maaltijden bedenkt, hoeft minder vaak naar de winkel. Omdat je met een duidelijke boodschappenlijst werkt, doe je minder impuls-aankopen en bespaar je dus geld. Kijk tevoren in de reclamefolders of op internet, dan ben je ook op de hoogte van aanbiedingen en kun je daar je maaltijden op afstemmen. Nog meer voordeel!

2. Reserveer een vaste tijd in de week om een menu voor de komende week of weken vast te stellen. Schrijf voor elke dag op wat je wilt eten. Gebruik je recepten of kookboeken, schrijf dan meteen op een boodschappenbriefje alle ingrediënten op die je niet in huis hebt. Let daarbij wel op de houdbaarheid van de verse ingrediënten. Het heeft geen zin om dinsdag sla te kopen als je die pas de maandag daarna op het menu hebt staan.

3. Eet elke dag van de week een ander type maaltijd, dat zorgt voor veel variatie. Varieer met maaltijdsoepen, ovenschotels, hartige taarten, vegetarische maaltijden, stamppotten, buitenlandse gerechten, maaltijdsalades, vlees of vis. Als je een dergelijk “vast schema” maakt voor een of twee weken, kun je nog altijd kiezen uit verschillende soepen of ovenschotels en heb je toch het idee dat je elke week anders eet.

4. Heb je thuiswonende kinderen, laat hen dan ook maaltijden kiezen en vraag of ze willen helpen hun eigen keuze klaar te maken. Voor slechte eters altijd extra motiverend om toch hun bord leeg te eten.

5. Maak op basis van je menuplannen een boodschappenlijst van dingen die je een maand tevoren al (met korting?!) in huis kunt halen en doe die boodschappen ineens (op voorwaarde dat je voldoende bergruimte hebt natuurlijk). Maak daarna voor elke week in die maand een kleinere boodschappenlijst van de dingen die je nog vers moet halen. Op dat lijstje vul je ook de overige boodschappen voor die week in (toiletpapier, tandpasta, diervoeding).

6. Je kunt ook vier of vijf weekmenu’s maken en die laten rouleren. Dan kun je elke week beslissen welk weekmenu je het lekkerst lijkt. Voordeel is, dat je echt met standaard boodschappenlijstjes kunt werken.

7. Kijk elke week of er maaltijden zijn, die ook ingevroren kunnen worden. Maak van die maaltijd twee porties en vries er een in. Dat levert je ook weer een dag op dat je een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten als het onverwacht druk is.

8. Maak gebruik van seizoensproducten (boerenkool in de winter, aardbeien in de zomer bijvoorbeeld) en van aanbiedingen. Stem daar je menu van die week op af, en koop van aanbiedingen eventueel zoveel mogelijk extra als je kunt bergen én opkrijgt. Doe dit alleen bij producten die je ook echt regelmatig eet.

9. Werk je graag volgens vaststaande recepten, kijk dan of je kookboeken nog passen bij wat je meestal maakt. Zo niet: doe ze dan weg. Maak gebruik van sites op internet waar ongelofelijk veel recepten te vinden zijn. Albert Heijn en Smulweb zijn twee uitgebreide sites waar je voorlopig nog niet uitgekeken bent.

10. Het is misschien even wennen om een weekplanning met menu’s te volgen. Je verwacht misschien dat je nu nog niet weet of je volgende week wel zin hebt in zuurkool. Zorg altijd dat je genoeg ingrediënten voor opeenvolgende menu’s in huis hebt om eventueel een dag te kunnen wisselen. Ik kook zelf al jaren met een weekplanning, en het gemak van “weten wat je gaat eten” weegt voor mij op tegen de twijfel of ik op een bepaalde dag wel zuurkool lust.

 

Tien ideeën om plezier te hebben van je foto's

Voor mensen die van foto’s inplakken en albums versieren een hobby hebben gemaakt, is dit stukje niet bedoeld. Wel voor die mensen bij wie de schoendozen met foto’s uitpuilen en die er als een berg tegenop zien om te beginnen met sorteren. Welke alternatieven zijn er om je foto’s toegankelijk te maken zonder al teveel werk?

1. Gebruik schoendozen of decoratieve dozen om de foto’s te sorteren op jaartal, gebeurtenis of persoon. Plak een label op de voorkant wat er in de doos zit. Gebruik kartonnetjes (liefst zuurvrij om beschadiging van foto’s te voorkomen) om de onderwerpen van elkaar te scheiden.

2. Wil je niet sorteren maar wel over 40 jaar nog weten wie er op de foto staat? Plak op de achterkant van de foto een sticker met daarop de namen, jaartallen of andere informatie die je belangrijk vindt. Schrijf nooit op de foto zelf, omdat de inkt de foto kan beschadigen of de pen lelijke strepen op de voorkant geeft. Een doos met foto’s die kris-kras door elkaar zitten, is ook een leuke verrassing.

3. Koop flip-over foto-albums, de albums met de plastic insteekhoesjes. De foto’s zijn beschermd tegen vieze vingers en snel te bekijken.

4. Gooi in elk geval alle mislukte, bewogen of dubbele foto’s weg die je toch niet wilt bewaren.

5. Maak voor elk jaar slechts één dun foto-album, met hooguit 25 foto’s van de hoogtepunten van dat jaar. De overige foto’s bewaar je in de mapjes of in een doos of op cd’s.

6. Voor digitale foto’s is het bewaren gemakkelijker. Brand elke maand de foto’s op een cd en zet er met speciale stift op welke periode het betreft. Zelf brand ik altijd twee cd’s met dezelfde foto’s: een exemplaar voor thuis en een exemplaar voor in de kluis. Bij brand gaat dan niets van die dierbare herinneringen verloren.

7. Kies bij digitale foto’s alleen de allermooiste foto’s uit om af te drukken. Wis mislukte foto’s meteen. Plak de afgedrukte foto’s meteen in, anders slingeren ze op papier en cd rond: dubbel werk!

8. Kies elk jaar of half jaar een paar bijzonder mooie foto’s en laat die uitvergroten voor een wissellijst. Je kunt foto’s tegenwoordig ook laten afdrukken op linnen, voor een eigentijds “schilderij” aan de muur. Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor te vinden op internet, kijk op “foto’s op canvas”, maar ook bijvoorbeeld de Hema biedt deze service.

9. Via internet kun je ook digitale foto-albums laten maken. Je stuurt de foto’s naar het betreffende bedrijf (bijvoorbeeld AH, Kruidvat of Hema) en je krijgt een compleet album thuis. Je kunt ook een foto-album maken dat op internet blijft staan, dus geen afgedrukte foto’s. Daarmee zijn de foto’s over de hele wereld toegankelijk met jouw toestemming.

10. Tot slot: foto’s inplakken geeft dubbel plezier. Bij het inplakken geniet je van de leuke momenten en later zijn de foto’s snel en gemakkelijk toegankelijk. Heb je echter he-le-maal geen zin in inplakken, maar wil je wel mooie albums? Besteed dit klusje dan uit, kijk op internet voor een bedrijf of specialist in jouw buurt.

 

De invloed van rouw op je vermogen om georganiseerd te leven

Rouw komt niet alleen voor bij het verlies van een dierbare. Rouw is een proces dat optreedt bij grote veranderingen en de moeite die men heeft om daar mee om te gaan. Denk aan het verlies van een baan, vermindering van gezondheid, een echtscheiding, het lege-nest-syndroom, pensionering, het moeten verhuizen, het verlies van een huisdier, maar ook het verlies van belangrijke bezittingen.

Wie rouwt, gaat over het algemeen door drie fasen:

1. de eerste schok

2. het ervaren van emoties

3. herstel naar een "nieuwe" normale situatie

Het verloop van dit proces is niet strak geregeld, iemand in rouw kan fases onderling afwisselen, overslaan, terugkeren naar een eerdere fase, en dat onvoorspelbaar. Het is een zware opgave om deze fasen alledrie te doorlopen.

Rouw kan fysieke en emotionele gevolgen hebben, maar ook veranderingen in gedrag teweeg brengen. Fysieke gevolgen kunnen zijn: verminderde eetlust, slapeloosheid, overmatig transpireren, spierspanning, verstikkend gevoel, hoofdpijn, rugpijn, maagzuur, verminderde weerstand tegen ziektes, gewichtsveranderingen en veranderingen in sexuele gevoelens. Emotionele gevolgen kunnen zijn: onzekerheid, verwarring, gevoel van "gek worden", angsten, boosheid, verbittering, depressies, kwetsbaarheid, irritatie en schuldgevoelens. Gedragsveranderingen kunnen zijn: onvermogen tot structureren, verminderd vermogen om in actie te komen, het niet meer kunnen nemen van beslissingen, verminderd beoordelingsvermogen, concentratieverlies, verlangen om alles "te houden", koopverslaving, eetverslaving, egoïsme, vergeetachtigheid, verminderd korte termijn geheugen, uiting van negatieve gevoelens, en verhoogd gebruik van stimulerende of verdovende middelen.

Grote gebeurtenissen veranderen ons. De fasen van de rouw die daar mee gepaard gaat, moeten helemaal doorlopen worden, om te voorkomen dat er later ernstiger problemen optreden. Het doorlopen en afsluiten van de derde fase is niet gemakkelijk. Op het moment dat je denkt "er te zijn", gebeuren er weer dingen die je scherp herinneren aan je verlies. Een eerste verjaardag zonder een geliefde, feestdagen in een ander huis waar de sfeer niet hetzelfde is, een vakantie die heel anders ervaren wordt zijn hiervan voorbeelden. Langzaam komen er nieuwe blijde herinneringen en ervaringen bij en keert de interesse in andere mensen en zaken terug. Dit kan echter lang duren.

Het onvermogen om te structureren tijdens een rouwperiode, waar de professional organizer dus in beeld komt, kan grote gevolgen hebben. Een administratie kan achterstand oplopen en onoverzichtelijk worden, het voeren van de huishouding wordt ineens een bijna onoverkomelijke klus, het nakomen van afspraken is onmogelijk omdat de focus meer naar binnen gericht is. Hoewel de fasen van rouw allemaal doorlopen moeten worden, en hierbij hulp en steun van vrienden of professionals onontbeerlijk is, kan een professional organizer wel helpen om dagelijkse zaken gemakkelijker te maken en op die manier problemen te voorkomen.

(bron: Artikel van Kit Anderson, CPO-CD®, The ICD Guide to Challenging Disorganization, Institute for Challenging Disorganization, Kate Varness e.a., St. Louis, 2012, blz 36-40)

 

Zes vragen voor overijverige shoppers

Betrap je jezelf er wel eens op dat je te vaak, te graag of te uitgebreid winkelt? Kom je thuis met meer spullen dan je kwijt/op/aan kunt? Verstop je wel eens aankopen voor je huisgenoten omdat je je een beetje schaamt voor je uitspattingen? Voel je je vaak rot na het winkelen, omdat de kick van het "hebben" toch minder groot is dan de teleurstelling over je uitgaven of je gedrag? Dr April Lane Benson, expert bij uitstek op het gebied van koopverslaving, heeft hiervoor een kaartje bedacht dat je in je portemonnee kunt stoppen. Pas als je op alle zes de vragen een tevredenstemmend antwoord hebt, kún je eventueel je aankoop doen. Zijn er meerdere vragen waar je geen goed antwoord op kunt bedenken, dan stel je je aankoop uit. Probeer het ook eens! Neem of maak een kaartje ter grootte van een bankpasje. Schrijf daar de volgende vragen op en stop het kaartje goed zichtbaar in je portemonnee.

1. Waarom ben ik hier?

2. Hoe voel ik me nu?

3. Heb ik dit echt nodig?

4. Wat gebeurt er als ik nog even wacht?

5. Hoe ga ik dit betalen?

6. Heb ik er plek voor thuis?

 

De drie bananendozen-truc

Vind je het moeilijk om op één plek aan het opruimen te blijven en niet door je huis te gaan zwerven en multitasken, gebruik dan de bananendoos-truc.
Haal DRIE bananendozen bij de supermarkt. Gebruik één doos om alles in te doen dat je weg wilt gooien (echte rommel dus). Gebruik één doos om alles in te doen dat je weg wilt geven (aan de kringloop of een goed doel).
Gebruik de laatste doos om alle spullen in te doen die niet op díe plek thuishoren, maar die je wel wilt bewaren. Déze doos houdt je op je opruimplek, omdat je niet de hele tijd rondloopt om alles op te bergen.

 


Aan het einde van je opruimsessie:

 1. maak de weg-gooi-doos leeg in je kliko
 2. zet je weggeef-doos (als ie vol is) in de auto en breng hem zo snel mogelijk weg. Is ie nog niet vol, laat hem dan op je opruimplek staan en vul hem de volgende keer verder.
 3. loop met doos 3 een rondje door je huis en berg alle spullen op de juiste plek (of in elk geval de juiste kamer)
 4. Zet de lege dozen op de plek waar je verder wilt gaan met opruimen, zodat je de volgende keer meteen aan de slag kunt!
  Succes!

 

Nieuwe website

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website voor Yourganize. De inhoud, de vorm en de uitstraling, kortom het totaalplaatje wordt grondig onder de loep gehouden en aangepast. Bep Lieberom van Burolibre is hier mee bezig en we hopen je binnenkort op de nieuwe site te begroeten! Tot die tijd kan het soms even duren voor een update, een nieuw bericht, een Yournaal of een blog wordt geplaatst. We zullen er voor zorgen dat het de moeite waard is om even te wachten.

 

Cursus "Opruimen doe je zó!"

Vanaf 7 oktober geef ik de cursus "Opruimen doe je zó!" bij Volksuniversiteit De Draaikolk in Valkenswaard. De cursus richt zich op opruimvaardigheden, digitale disorganisatie (heeft minder met computers te maken dan je denkt!), tijd en motivatie en uiteraard ook papier en administratie. De cursus wordt op vijf maandagavonden gegeven tussen 20.00 en 22.00 uur en kost 65 euro exclusief reader. Je kunt je aanmelden via dit formulier op de website van de volksuniversiteit.

 

Facebook pagina Yourganize actief

Op de homepage van Yourganize staat sinds kort het Facebook symbool. facebook
Ik heb een pagina gemaakt, waar kort, snel te verspreiden nieuws op komt, tips en ideeën, slimme trucs en foto's om op ideeën te komen. Kom een keer kijken, geef een "like" en blijf op de hoogte van waar Yourganize mee bezig is of wat er speelt in organizing-land!

 

D'ruitdaging: aanmelden kan weer

In oktober 2013 start de vierde ronde van D'ruitdaging. Op dit moment staan al bijna 400 deelnemers ingeschreven om zoveel mogelijk overbodige spullen in een maand tijd de deur uit te werken. Deelnemers die al meerdere jaren meedoen, vertellen me, dat ze elke keer verbaasd zijn hoeveel nieuwe en oude dingen er toch weer elk jaar overbodig blijken te zijn. Het is de bedoeling dat er dit jaar ook een Facebook pagina voor D'ruitdaging wordt gestart, dat maakt het voor veel menskofferbak vol zooi en nog gemakkelijker om mee te doen en om ervaringen te delen.Wil je meedoen, lees dan hier hoe D'ruitdaging werkt en hoe je je aanmeldt. Ik verheug me nu al op je deelname en je verrassing hoeveel tassen of kofferbakken vol spullen je  niet meer nodig hebt!

 

 

Veilig fietsen in de winter: bereid jezelf en je fiets voor!

Werken aan je administratie

Werkt je manier van administreren en archiveren niet voor je, en wil je iets dat minder werk kost en beter bij je past? Begin dan in elk geval met een systeem op te zetten voor je nieuwe papieren, in plaats van voor je oude administratie. Er zijn mogelijk veel dingen veranderd in de afgelopen jaren (werk, school of samenstelling van het huishouden). Zou je je administratie in gaan richten op basis van die oude papieren, dan is je systeem mogelijk al verouderd voor je het in gebruik neemt.

Ik maak onderscheid in twee hoofdsystemen om je administratie overzichtelijk in te delen: op thema of op jaar.

Indeling op thema: Voor elk hoofdonderwerp in je administratie maak je een aparte map of ordner (of tab). Denk aan onderwerpen als werk, huis, verzekeringen, school of belastingen. Je kunt per onderwerp of alfabetisch je mappen gaan inrichten en met titels, plaatjes, kleuren of textuur op de map onderscheid maken.       

Voordeel: je ziet meteen waar je papieren thuishoren.

Nadelen: ten eerste hebben ordners en mappen een vaste omvang: dus een kleine administratie met veel verschillende klappers of mappen, neemt evengoed veel plaats in. Maak in dat geval samengestelde mappen en label ze duidelijk aan de buitenkant. Ten tweede: je zult de ordners aan het einde van het jaar moeten leeghalen om ze in je statische archief te stoppen of allemaal nieuwe ordners moeten kopen. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

 

 1. Belastingen (IB, OB, RDW, WOZ e.d.)
 2. Financiën (afschriften, bankgegevens, koopsompolissen, effecten en aandelen, schuldsanering
 3. Huis (huur- of koopovereenkomst, taxatierapporten, tekeningen, aansluitingen, verbouwingspapieren)
 4. Verzekeringen
 5. Werk/studie/uitkering (contracten, jaaropgaven, WSF, beoordelingsgesprekken, diploma’s)
 6. Privé (school kinderen, medisch, huisdieren)
 7. Diversen (aankoopbonnen grote zaken, garantiebewijzen, lidmaatschappen)

Je kunt ook het Administratie Kompas van Yourganize gebruiken om je te helpen met een heldere structuur. Voordeel is dan, dat bij noodgevallen een eventuele zaakwaarnemer nog sneller en duidelijker overzicht heeft om jouw belangen te behartigen.

Indeling op jaar: Gebruik voor elk jaar een aparte ordner met een duidelijke indeling in tabs. Voordelen: je hebt altijd maar één ordner nodig als je je papieren wilt opbergen, en na afloop van een jaar schuif je de hele ordner met inhoud in je statische archief. Nadeel: door de grote hoeveelheid tabbladen zul je extra zorgvuldig moeten zijn om de papieren op de juiste plek op te bergen en mogelijk past niet je hele administratie in één map, waardoor je de papieren moet splitsen. (Het Nibud heeft voor dit systeem overigens een prima voorbedrukte set tabbladen: http://winkel.nibud.nl/consumenten/tabbladenset

Benodigde opbergruimte

Voor Lopende zaken per kalender- of belastingjaar moet je rekening houden met één tot zeven ordners, afhankelijk van het gekozen systeem (jaar of thema). Lopende Zaken bevat de papieren en overzichten van het huidige kalenderjaar die je geregeld nodig hebt, of die je moet bewaren tot je een jaaroverzicht krijgt, zoals een jaaropgave of een jaarafrekening.

Voor een Statisch Archief moet je rekening houden met 5-15 ordners of archiefdozen , wederom afhankelijk van het gekozen systeem. Hierin zitten de papieren van de afgelopen 5 jaar als je particulier bent, en van 7 jaar als je ondernemer bent, voor zover je ze wettelijk gezien beter kunt bewaren. Papieren als telefoonrekeningen, maandafrekeningen energie, betaalde verkeersboetes of verlopen polissen mogen meteen weg! Dit statisch archief hoeft niet bij je administratieplek opgeborgen te worden, je hebt het maar zelden nodig.

 

Tip: Een particulier heeft geen bewaarplicht voor zijn of haar administratie. Maar omdat de Belastingdienst tot 5 jaar na een aangifte mag terugkomen op de ingestuurde gegevens, wordt de termijn van 5 jaar wel sterk geadviseerd!

 

 

Hulpmiddelen en opbergmaterialen:

Nu je je werkplek hebt gekozen én een administratie-systeem, wordt het tijd om te kiezen voor de hulpmiddelen en opbergmaterialen je wilt gebruiken. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een houdt van hangmappen, de ander zweert bij ordners. De een heeft een papieren agenda, de ander doet alles in outlook. Het is echter van het allergrootste belang dat je pas materialen kiest als

je weet wat je wilt bewaren en waar je je werkplek inricht! Ga je eerst winkelen en kom je thuis met prachtige dozen of mappen, die helaas niet precies passen, dan worden de opbergmaterialen onderdeel van het probleem!

Hieronder een aantal mogelijke hulpmiddelen en administratie-opbergmaterialen met specifieke kenmerken, voor- en nadelen.

 

Adresboek:

Digitaal heeft als voorbeeld dat het gemakkelijk up-to-date te houden is en eventueel te synchroniseren met je gsm. Nadeel: je computer moet wel werken of binnen handbereik zijn. Een papieren adresboekje is gemakkelijk mee te nemen, maar heeft vaak beperkte ruimte om te schrijven. Schrijf in elk geval namen met inkt en adressen en telefoonnummers met potlood, dan hoef je niet zo te strepen bij adreswijzigingen.

 

Agenda:

Een digitale agenda in je gsm of pc is gemakkelijk bij te werken. Er moet wel vaak gesynchroniseerd worden om dubbele afspraken te voorkomen en je systeem moet het wel doen. Een papieren agenda is handzaam, in vele vormen te koop, maar wordt sneller rommelig.

 

Tips voor gezond agenda-gebruik: houd wekelijks agenda-overleg met je partner en/of huisgenoten. Gebruik verschillende kleuren om activiteiten of gezinsleden te “coderen”, kleurtjes lezen sneller dan tekst. Gebruik één centrale agenda voor gezinsafspraken en werk die minstens eens per week bij, maar liefst vaker. Wat daar (nog) niet op staat, heeft geen voorrang.

 

 

Ordners:

Met verschillende kleuren, labels of plaatjes kun je de papieren heel herkenbaar opbergen. Tabbladen helpen je per ordner om de deel-onderwerpen te sorteren. Op die manier kun je meerdere onderwerpen in één klapper kwijt. Aanvullende benodigdheden: een perforator, tabbladen en ordner-ruggen (stickers) in meerdere kleuren of formaten.

 

Harmonicamappen: ideaal voor het opbergen van de lopende zaken die je nog moet afhandelen. De aparte vakken kun je bijvoorbeeld gebruiken voor “betalen”, “declareren” en “opbergen”. Harmonicamappen zijn minder geschikt voor grote hoeveelheden papieren of extra grote documenten, omdat er meestal te weinig vakken zijn of te weinig plek. Omdat de papieren er los in zitten, kan het ook een chaos worden als je de geopende map per ongeluk laat vallen.

 

Stapelbakjes:

Zijn ideaal omdat je heel snel je papieren kwijt kunt. Je kunt ze ook met een label merken. Een groot nadeel van stapelbakjes is, dat je er ongemerkt veel meer andere spullen tussen stopt, de papieren moeilijker terug te vinden zijn en het snel rommelig oogt. En wie ooit een omvallende stapel bakjes heeft meegemaakt…..need I say more?

 

Tijdschriftencassette:

In veel varianten, materialen, kleuren en prijsklassen verkrijgbaar. Nadeel is dat de papieren er los in komen staan en naar beneden zakken/kreukelen. Bovendien zijn tijdschriftcassettes niet flexibel, ze nemen altijd veel ruimte in, ook al zijn ze maar half vol.

 

Hangmappen:

Je papieren zijn snel op te bergen in veel verschillende categorieën. Met ruitertjes/tabs kun je rubrieken overzichtelijk indelen. Je kunt de papieren los in de hangmappen steken. Dat is zowel een voordeel, omdat de papieren snel op te bergen zijn, als een nadeel, omdat de papieren los in de mappen zitten, wat het zoeken niet altijd gemakkelijk maakt. Bovendien moet je er een speciaal kastje voor aanschaffen, hoewel er tegenwoordig ook mooie kartonnen of kunststof dozen zijn om hangmappen in op te bergen.

 

Archiefdozen:

Deze dozen, die je meestal zelf in elkaar moet vouwen, zijn uitstekend geschikt voor het opbergen van administratie die je wel moet bewaren, maar slechts zeer zelden hoeft in te kijken. Alles blijft overzichtelijk, stofvrij en stapelbaar.

 

En voor de duidelijkheid: élk systeem heeft voor- en nadelen. HET perfecte systeem bestaat niet. Neem kleine mankementjes voor lief als je gekozen systeem over het algemeen voldoet. Voortdurend wisselen van systeem werkt verwarring en chaos in de hand!

Het Kompas

yourganize kompasHet Administratie-Kompas is een handzaam boekje, waarin je alle essentiële informatie over je huis, huishouden en huisgenoten bundelt.Alle gegevens zijn in een ogenblik te vinden. Handig voor jezelf, maar onmisbaar in geval van nood, als een ander zijn weg moet vinden in jouw administratie.

Meer info? Klik hier

 

D'ruitdaging

druitdaging
D'ruitdaging is een ludieke, vrolijke en motiverende manier om overbodige spullen je huis uit te werken. In de maand oktober krijg je dagelijks een kleine of grotere opdracht om je te helpen afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt. Het is een jaarlijks terugkerend evenement en de deelname is gratis. Meer lezen?

 

Yourganize Yournaal

tip

Het Yourganize Yournaal is vanaf 2006 een bron geweest van handige tips, top-tien lijstjes, achtergrondinformatie over organizing en de nieuwste diensten van Yourganize. Per 1 mei kun je je niet meer apart abonneren. Toch op de hoogte blijven? Klik dan op de RSS-feed (oranje icoontje rechtsboven op de homepage) of like de Facebook pagina van Yourganize. Lees hier de artikelen die in de afgelopen periode geplaatst zijn.