header 2018 def

Het Institute for Challenging Disorganization® definieert Chronische Desorganisatie als volgt:

  • Als je het merendeel van je volwassen leven al moeite hebt om georganiseerd(er) te gaan leven
  • Als je zelf al meerdere pogingen hebt gedaan om georganiseerder te worden, en daarin niet bent geslaagd
  • Als jouw mate van desorganisatie de kwaliteit van je dagelijks leven ondermijnt
  • Als je niet in staat bent om een zekere mate van organisatie vast te houden en je verwacht dat daar in de toekomst geen verbetering in komt

Het Institute for Challenging Disorganization® heeft een vragenlijst ontwikkeld. Met de antwoorden "ja" of "nee" op 21 vragen kun je zelf ontdekken of jouw situatie afhangt van een bepaalde situatie, of inderdaad langdurig en hardnekkig is. Heb je daarna nog vragen, neem dan gerust contact met me op.

Chronische desorganisatie is geen ziekte. Je kunt/hoeft er dus niet van genezen. Je kunt wel organizing methoden aanpassen aan jouw omstandigheden. En die omstandigheden kunnen heel divers zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor een bepaalde leerstijl (bijvoorbeeld: wil je liever informatie lezen of horen, wil je leren door hardop te praten, te mindmappen, te tekenen? Moet je bewegen tijdens het leren of uitvoeren van een taak? Moet het helemaal stil zijn of gedij je juist bij veel geluid?)

Maar er kan ook sprake zijn van fysieke, psychische of neurologische problemen, zoals AD(H)D, autisme spectrum stoornis, chronische pijn of vermoeidheid, Multiple Sclerose, de ziekte van Parkinson, dominantie van de linker- of rechterhersenhelft, koopverslaving, dyslexie, Post Traumatische Stress Syndroom, perfectionisme, depressies, al-dan-niet aangeboren hersenletsel, Alzheimer of andere vormen van dementie en hoarding.

Als minimaal een van deze condities voorkomt in je huishouden, kan dat een grote druk leggen op je dagelijks leven. Opruimen en organiseren lijken dan misschien minder belangrijk of dringend, maar het gebrek aan structuur en overzicht zorgen er juist voor dat je je nog minder prettig voelt.

Chronische Desorganisatie wordt in het algemeen niet veroorzaakt door plotselinge veranderingen in je leven, zoals een nieuwe baan, de geboorte van een kind, een verhuizing, een sterfgeval in je naaste omgeving of tijdelijke zorg voor anderen. Dat noemen we situationele desorganisatie, er is een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Hoewel deze omstandigheden ook veel invloed kunnen hebben op je organisatieniveau, zijn ze vrijwel altijd tijdelijk van aard. De meeste mensen kunnen na verloop van tijd zelf de draad weer oppakken of kunnen met korte inzet van een professional organizer weer verder.

Yourganize werkt virtueel met je samen om in kleine stappen het probleem te verminderen en liefst helemaal op te lossen. Niet alleen de uiterlijke wanorde wordt aangepakt, ook de oorzaken erachter worden erbij betrokken. Indien nodig of mogelijk wordt samengewerkt met andere professionals voor een nog beter en blijvend resultaat. We maken een flexibel plan en zetten samen kleine stappen om bij de gewenste of hoogst haalbare situatie uit te komen.

Er zijn geen standaard-oplossingen, omdat er geen standaard-klanten met een standaard-geschiedenis bestaan: elke klant verdient een aanpak op maat. 

Yourganize is bij ICD® intensief opgeleid en is sinds 2013 Certified Professional Organizer in Chronic Disorganization.

Je vindt allerlei Nederlandstalige informatie en feiten over Chronische Desorganisatie op de website van ICD.

Daarnaast zijn er een paar goede boeken die je meer inzicht geven in Chronische Desorganisatie.

Kolberg J., Conquering Chronic Disorganization (2006), Squall Press

ICD, edited by Kate Varness: The ICD Guide tot Challenging Disorganization, For professional organizers (2012),

Lehmkuhl D & Cotter Lamping D, Organizing for the Creative Person (1993), Three Rivers Press

Kolberg J. & Nadeau K, Opgeruimd Leven met ADHD (2007), Uitgeverij Nieuwezijds (nederlandstalig)

Dit laatste boek is weliswaar in eerste instantie gericht op mensen met ADD/ADHD, maar biedt voor iedereen met chronische desorganisatie bijzonder veel praktische tips om je huis(houden) op een ándere manier te organiseren.

NIVEA

NIVEA heeft álles te maken met organizen. En dan heb ik het niet over de blauwe doosjes met spierwitte inhoud, maar over waar de afkorting voor staat. NIVEA betekent ook wel "Niet Invullen Voor Een Ander".

In mijn werk kwam ik er een mooi voorbeeld van tegen. Een van mijn cliënten, Caroline zal ik haar noemen, had grote moeite om iets weg te doen, dat voor haar zelf geen fijne emotionele waarde had, eerder een negatieve emotionele waarde. Maar omdat ze dacht dat iemand anders (waar ze niet eens op gesteld was) er misschien nog blij mee zou zijn, had Caroline het weer uit de prullenbak gevist en opgeborgen. En ze kwam het dus keer op keer tegen. Dat ze er zelf echt last van had dat ze teveel spullen (van anderen) in huis had, telde blijkbaar minder zwaar, dan wat die ander er misschien van zou denken als....

Na een goed gesprek over Nivea en jezelf voorop durven stellen, besloot Caroline drastische maatregelen te nemen. Gewapend met lucifers en het bewuste stuk papier gingen we naar buiten, waar er met plezier een piepklein fikkie werd gestookt. Het papier wilde, hoe symbolisch, maar moeilijk branden, maar uiteindelijk bleef er een klein grijs hoopje as over.

En ik denk en hoop dat deze actie iets in gang heeft gezet, waardoor het voor Caroline gemakkelijker wordt, om dingen los te laten, die voor een ander nog minder waarde hebben, dan voor haarzelf.

 

Yourganize is bij ICD® intensief opgeleid en is sinds 2013 Certified Professional Organizer in Chronic Disorganization® en sinds 2022 ICD® Master Trainer.